OPINII 23 aprilie 2021

EDITORIAL. De ce nu ne vaccinăm?!

de Dumitru Manolăchescu | 2792 vizualizări

Este o întrebare la care nu am răspuns. O tanti de la piaţă de la care am cumpărat oarece bunătăţi de Paşti m-a întrebat dacă m-am vaccinat. I-am spus că da. „Şi eu mă duc mâine, şi şeful meu s-a vaccinat, trebuie, că altfel e de rău. Unora le e frică, da nu ştiu de ce, când eram mici ne făceau vaccinuri de tot felul şi nimeni nu zicea nimic, nu te puteai pune contra”... O precupeaţă responsabilă şi inteligentă. Nu e nevoie de studii superioare ca să fii inteligent şi să ai bun simţ.

Pentru că e o chestie de bun simţ să înţelegi că vaccinul te protejează, nu-ţi face rău, că niciun guvern de pe lumea asta nu are vreun interes să te trimită cu bună ştiinţă la moarte prin vaccinare. N-au sens teoriile conspiraţioniste, nici măcar frica de vaccin nu are sens. Dar pentru asta trebuie doar să gândeşti puţin cu mintea ta, nu cu mintea unui politician pervers-prost, sau a unui preot pe care îl vindecă exclusiv credinţa în Atotputernic.

În judeţul Covasna s-au vaccinat aproape 38.000 de oameni. Cu totul suntem vreo 200.000. Asta înseamnă până în 20% procent de vaccinaţi la această oră. Destul de puţin, ori mulţumitor? Destul de puţin faţă de judeţul Cluj, care are peste 30%, destul de mult faţă de nişte judeţe din sud-est care stau mai prost decât noi. Suntem undeva la mijloc, pentru că, nu-i aşa, Covasna nu-i nici Cluj, nici Teleorman...

Avantajul vaccinării este indubitabil, o spun toţi medicii care ştiu despre ce vorbesc (nu mă refer aici la „vindecătorii” de tip Groşan sau Pop...). O vreme nu te mai infectezi chiar dacă nu porţi mască, eşti mai liber, te simţi aproape ca altădată, poţi afişa un zâmbet cât de cât sigur pe sub masca încă obligatorie în spaţii închise sau aglomerate. Şi chiar dacă te infectezi, din prea mult contact cu persoane nevricoase, inconştiente, nevaccinate sau asimptomatice, faci o formă uşoară de boală. Trece cu câteva pastile – paracetamol sau aspirină, spun medicii, cam ca o gripă. Dacă te vaccinezi poţi vorbi de Covidul-gripă. Dacă nu, ai mult mai multe motive să te panichezi, să chemi Salvarea, preotul duhovnic sau alte Puteri cereşti supranaturale. Care Puteri, chiar scrise cu „P” mare, nu pot face, de multe ori, minuni pentru mulţi dintre cei infectaţi şi ajunşi prea târziu la spital pentru că „Covid nu-i decât o banală gripă”...

Ţinta de 5 milioane de vaccinaţi în luna iunie şi 10 milioane pînă în toamnă pare, însă, de neatins pentru poporul român majoritar ortodox şi parţial analfabet funcţional. Avem acum vreo 3 milioane de vaccinaţi la nivelul ţării. Şi nu prea mai sunt înscrişi pe platformele de programare. Se pregătesc caravane prin ţară, vaccinări din maşini pe model american, vaccinări la locul de muncă. Guvernul a revenit la sentimente mai bune faţă de Biserică şi i-a cerut sprijinul. Purtătorul de cuvânt al BOR, dl. Bănescu, a îndemnat lumea să se vaccineze. Foarte corect, dar poate n-ar fi rău să se implice puţin şi Patriarhul. Să facă şi Prea Fericirea Sa ceva pentru sănătatea ortodocşilor români, că de cei de alte credinţe au alţii grijă.

Cine mai poate face ceva? HoReCa poate să-şi vaccineze salariaţii, sunt destui încă în hoteluri, restaurante şi cafenele care nu s-au vaccinat. Tot HoReCa poate introduce, cu sprijinul Guvernului, nişte condiţii (testare sau vaccin) pentru clienţii care frecventează hoteluri şi retaurante. Instituţiile statului ar putea să-şi lămurească salariaţii să se vaccineze pe acelaşi principiu: ori te vaccinezi, ori vii cu un test PCR la fiecare două zile. E prea dur? Nu mi se pare, câtă vreme refuzul de a te vaccina afectează siguranţa locului meu de muncă, mă închide în casă şi nu permite desfăşurarea unor activităţi culturale din motive de incidenţă Covid peste limitele permise.

În general, orice loc de muncă poate fi şi un loc de vaccinare. Au înţeles şi ai noştri responsabili din Guvern lucrul ăsta şi vor facilita vaccinarea la serviciu. De asemenea, Guvernul şi partidele vor trebui să-şi folosească într-o mult mai mare măsură primarii din micile aşezări, să-i convingă pe oameni că vaccinul nu face rău, nu este instrumentul Diavolului şi nici nu scade popularitatea vreunui partid din Opoziţie – care, fie vorba între noi, abia aşteaptă să dea greş coaliţia de la guvernare în acţiunea „70% vaccinaţi până în luna octombrie”. Atunci să vezi cereri de demisie şi „Jos Cîţu”...

Vaccinarea nu este, însă, o reuşită sau un eşec al vreunui guvern. Este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru noi toţi, pentru economia românească, pentru sănătatea minţilor noastre obosite şi înfricoşate de virusuri, pentru viitorul copiilor noştri. Eu unul încă mai cred că lucrul acesta va fi, până la urmă, înţeles de măcar 8-9 milioane de români, care se vor vaccina în cursul acestui an. Altfel voi fi nevoit să constat, a nu ştiu câta oară, că nu merităm mai mult decât sărăcia şi promiscuitatea pe care le avem în acest moment al vieţii noastre.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.