OPINII 8 august 2017

EDITORIAL. Dac-aș fi maghiar în România...

de Dumitru Manolăchescu | 1311 vizualizări

...și-aș avea dublă cetățenie, n-aș prea ști cu cine să votez nici în Ungaria, nici în România. Păi cum mama mă-sii să votez cu Orban Viktor, un premier care bagă în școlile din Ungaria materia obligatorie „Educație fizică patriotică”?! E de noaptea minții anului 2017, nici măcar Ceaușescu nu reușise să o definească atât de comunist. Cum dracu’ să te miști patriotic? Cântând cântece care preaslăvesc hotarele Ungariei Mari? Probabil.

Noi n-am reușit să mergem chiar până acolo. Ministrul nostru sindicalist Liviu Pop, altfel om cu evidente carențe lingvistice și un la fel de evident prea-plin de nostalgii comuniste, n-a reușit să comande decât niște nevinovate manuale de „educație fizică și sport”. Dacă ar fi stat cu cotul pe „genunche”, precum gânditorul de la Hamangia, ar fi înțeles că e mare nevoie la românași de-o codiță, acolo, care să conțină sublimul cuvânt „patriotic”. Un cuvânt care deschide toate porțile sufletului, care te duce-n zbor la vot și după care nu ți-e rău, ca după berea neagră consumată în exces. Dar n-a înțeles nimic, sau poate n-a știut să facă acordul gramatical corect și-a renunțat ca să nu se facă de râs. Cum să spui: „Educație fizică și sport patriotic”, sau „Educație fizică și sport patriotice”?! Că-s două! Dar pot fi și două-ntr-una, dac-o iei ca pe-un manual... patriotic. Mă rog, presupun că foarte puțini miniștri ai Învățământului din PSD s-ar descurca în fața unor alegeri de acest gen.

Dar ce-o fi materia asta, cu ce se mănâncă? Treaba-i complicată, ungurii din Ungaria au fost acuzați nu o dată de românii din România că și-au făcut tabere de antrenament prin munții Transilvaniei. „Comitatele” alea, 64 sau câte-or fi, erau primele menționate în scrierile unor jurnaliști, patrioți și ei, mai ales după ce a explodat „petarda” Beke.

Apropo de „patrioți” și „naționaliști”, luminații acestei lumi văd lucrurile astfel: „patriotism” înseamnă egoism, „naționalismul” este narcisism. Alegeți după cum vă convine sau mai gândiți-vă și la altele...

Așadar, ce-o fi vrând să spună „educație fizică patriotică”? Antrenamente speciale de luptă prin împrejurimile granițelor? Sau simple cântece egoiste, de dragul patriei, cum erau la noi cu sutele pe vremea lui Ceașcă? Rămâne de văzut, important mi se pare că ministrul nostru n-a preluat modelul ungar. Încă. Timpul nu-i pierdut, între cei doi salvatori ai neamului, îi numesc aici pe Liviu Dragnea și Viktor Orban, e și greu să înțelegi cine de la cine învață mai mult. Normal ar fi să învețe ei de la noi, că Dragnea are manual, Orban n-are...

Revenind la „esență”: cu cine să votezi dacă ai dublă cetățenie româno-maghiară? Cu partidul lui Orban, care se educă fizic și patriotic, ori cu partidul lui Dragnea, care nu se educă de niciun fel?! Greu de decis. Dacă ai prostul obicei să votezi cu partidele aflate la Putere, ai încurcat-o definitiv. Mai bine stai acasă și nu votezi cu niciunul.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.