OPINII 13 decembrie 2019

EDITORIAL. Cum se fac şi se desfac prefecţii

de Dumitru Manolăchescu | 2866 vizualizări

Pentru unii, să fii prefect de judeţ e o realizare măreaţă. Pentru alţii, nu. Depinde de ce ai, ce n-ai, ce vrei şi ce nu vrei să faci în viaţă. Şi în Covasna s-a schimbat conducerea prefecturii. Sebastian Cucu părăseşte funcţia la cererea ministrului de Interne. La fel şi subprefectul Viorel Radocea. În locul lor vor veni, se aude, domnii Todor şi Boriceanu. Primul e membru PMP la Întorsura Buzăului, celălalt e liberal de Sf. Gheorghe. Deocamdată atât despre aceşti domni, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie – măcar pentru ce vor face, că despre ce-au făcut va mai fi timp să aflăm, să vorbim, să scriem.

Bun, nu te lipeşte nimeni de funcţie cu super-glue, e firesc să vii şi să pleci când Guvernul doreşte. Nici nu-i nevoie de motive, dovadă schimbarea d-lui Cucu, un prefect absolut onorabil şi rezonabil. Înţelegem că e nevoie de funcţii care să dea un nou impuls liberalismului covăsnean, cum altfel să-ţi fidelizezi membrii de partid?! Cât despre negocierile PNL cu PMP pentru funcţii politice în diverse judeţe, nu-i greu de ghicit ce se-ntâmplă: partidul fostului preşedinte Băsescu domină – cu totul întâmplător, dar asta-i altă poveste – judeţul Covasna cu doi parlamentari şi, dacă se va adeveri informaţia, cu un prefect.

Vi se pare ciudată ascensiunea PMP? Uite că se poate, important e să participi la alegeri, după care sistemul electronic te poate ajuta să sari câteva locuri în faţă. Legal, se înţelege, nu contestă nimeni. Dacă mă gândesc, totuşi, la „alesul” fost PMP Octavian Goga, eşuat la PSD şi, mai nou, la Pro România, încep să cred că e nevoie de-o sită mult mai deasă la partide când îşi recrutează candidaţii la alegeri. Altfel rişti să cazi în penibil, sau, şi mai rău, să-ţi pierzi credibilitatea.

Cu adevărat interesantă însă nu este persoana prefectului sau cea a  subprefectului, nu cred că s-au bătut prea mulţi pentru funcţia asta în Covasna, interesantă poate fi o ştire din judeţul Buzău. În vecini, cum ar veni, d-na prefect Carmen Ichim a fost şi ea demisă de ministrul Vela. Ce credeţi c-a urmat? Un val de proteste, de memorii semnate de 42 de primari din judeţ. 39 de primari PSD şi 3 PNL o sprijină pe d-na prefect proaspăt demisă: „Ne-a fost tuturor alături, indiferent de culoarea politică” – spun semnatarii memoriului către Guvern.

Din câte ştiu, până la această oră exemplul Buzăului este unul singular. Mă întreb cum ar fi să-l sprijine primarii PSD şi PNL din Covasna pe prefectul demis Sebastian Cucu... Dar la noi nu-i ca la Buzău, la noi PSD şi PNL abia se ţin pe picioare, iar majoritatea UDMR a vrut de multe ori să-l demită pe dl. Cucu, aşa că nici nu se pune problema. Ce vreau să spun este că pe la noi sintagma „a fost lângă oameni indiferent de culoarea politică” începe să nu mai aibă decât înţelesul unor negocieri subterane între partidele care guvernează la un moment dat.

Dar nu peste tot prefecţii şi subprefecţii se fac şi se desfac aşa uşor ca la noi, prin alte judeţe e un proces complicat. Liberalii de prin Botoşani, Giurgiu, Teleorman, Buzău, Dolj, Ialomiţa turbează când aud de trocul premierului cu ALDE Tăriceanu. Iar organizaţiile PNL din Gorj şi Maramureş (Covasna e cuminte...) iau foc când aud de numirea unor prefecţi din PMP. Normal, liberalii vor totul. Doar că Orban are nevoie de voturi ca să guverneze măcar până la alegerile locale. Drept pentru care, cum spuneam, ne aflăm în plin troc funcţii contra voturi. Iar în procesul ăsta câştigă cel care şantajează, cel care vinde, nu cel care cumpără.

În concluzie, covăsnenii participă cu interes la facerea şi desfacerea prefecţilor, directorilor de instituţii, autorităţi, agenţii şi alte blestemăţii mâncătoare de bani de la buget. O participare pur teoretică, pentru că la noi dacă UDMR nu e, nimic nu e! Vom verifica acest adevăr şi în cazul noilor numiri care se anunţă în judeţ: doar protestele UDMR mai pot schimba ceva, în rest... rămâne cum s-a stabilit la Guvern. Se pare, totuşi, că UDMR nu este interesată să participe la guvernare nici măcar la nivel de prefecţi în judeţele dominate numeric de maghiari. Dar vom vedea curând reacţia majoritarilor locali şi ne vom lămuri. 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
d.ioan romanov, 13 decembrie 2019
Interesantă abordarea dar suntem *oameni*,ne înșelăm cu promisiuni,facem trocurii electorale,compromisurii sub diferite motive uitând de fapt de ce ocupăm o anumită funcție.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.