OPINII 30 ianuarie 2019

EDITORIAL. Covasna, turismul balnear şi şantajul politic

de Dumitru Manolăchescu | 2119 vizualizări

Nu vă spun nicio noutate: Covasna este un judeţ cu uriaşe resurse naturale, deci şi cu uriaşe resurse turistice. Un judeţ care are o staţiune cum e Covasna, un spital cardiologic în Voineşti, ape minerale binefăcătoare aproape peste tot, un judeţ în care când te cazezi la o pensiune din Balvanyos ţi se pare că eşti undeva în Elveţia, un asemenea judeţ ar trebui să trăiască liniştit din propriile resurse turistice. Aşa cum se-ntâmplă, de fapt, în Italia, Germania, Franţa, Austria, ca să nu mai zic Ungaria, o ţară aproape total lipsită de asemenea resurse, dar care a găsit soluţii să facă din Budapesta, Balaton şi oraşele de la graniţa cu noi puncte de mare atracţie în turismul balnear.

Ce facem noi, covăsnenii, cu bogăţiile naturale pe care ni le-a rezervat, inconştientă, natura? Până de curând aş fi zis că ne batem joc, că le tratăm cu sictir. Acum mi-aş nuanţa puţin răspunsul; m-au sunat nişte prieteni din Australia, care au găsit cu greu între Crăciun şi Anul Nou, pe Net, o pensiune la Balvanyos: „O minunăţie, o bucurie, bă, ce-aveţi voi aici e nemaipomenit, ce bine ne simţim, ce gazde minunate, ce eleganţă subtilă, ce mâncare şi la ce preţ absolut onorabil! Obligatoriu mai venim”. Curios, eu n-am mai fost pe la Balvanyos de vreo 8 ani... Nu sunt eu un turist pasionat, dar tot nu-i în regulă.

Ştiu, de asemenea, inclusiv din proprie experienţă, ce înseamnă Spitalul de cardiologie şi ce atracţie turistică extraordinară înseamnă staţiunea Covasna şi Voineştiul aferent. Acolo se construieşte în continuare şi tot ce sper e ca staţiunea Covasna-Voineşti să nu ajungă, mai devreme sau mai târziu, în situaţia în care se află acum zona turistică Bran-Moeciu: casă lângă casă, maşină lângă maşină, buluc de turişti care aduc, e drept, nişte bani, dar fac varză liniştea şi frumuseţile naturii; nu le mai vezi, te uiţi pe unde calci, eventual pe cine calci, eşti atent la hoţii de buzunare şi-ţi pui, obligatoriu, sisteme de alarmare sau garduri înalte la casă împotriva hoţilor recent sau mai demult eliberaţi din puşcării.

Bun, avem natură, avem voinţă, avem dorinţă, uneori avem şi soluţii. Am descoperit „drumul conacelor” în Covasna. E o treabă interesantă, atrage turişti. Nu foarte mulţi, dar buni. Ce-ar mai lipsi, totuşi, aici? Ce ne-ar mai trebui? Păi, de pildă, nişte investiţii, ori măcar nişte facilităţi pentru mediul de afaceri de la guvernele României. Care n-au băgat în seamă, până acuşica, turismul balneo-medical şi uriaşele lui posibilităţi. „Acum parcă s-a schimbat ceva, îmi spunea un amic zilele trecute. L-am auzit pe Dragnea vorbind despre nevoia de investiţii în turismul balnear”. În România vorbea Dragnea, să fie clar, nu în Israel, Brazilia sau Maldive, pe unde umblă el în interes politic, de afaceri sau nupţial-turistic, după cum devine cazul...

Da, e mare nevoie de investiţii în turismul balnear din Covasna. Da, avem un potenţial uriaş în materie. Ce ne-ar mai trebui? Hai să vedem: poate puţin mai multă atenţie, adică investiţii masive, de la guvernele României, oarbe şi surde la nevoile reale ale românilo şi maghiarilor din judeţ? Poate puţin mai multă reţinere în ridicarea poalelor şovino-naţionaliste în cap? Poate nişte argumente solide, concrete că judeţul ăsta nu înseamnă doar conflicte interetnice de uzură şi şantaj politic permanent, aşa cum înţeleg mulţi, ci şi soluţii turistice balneo-medicale de cea mai bună calitate, la preţuri modice?!

E o întrebare la care ar trebui să răspundă nu doar factorii interesaţi din judeţ, adică primarii acestor localităţi turistice şi preşedintele Consiliului Judeţean, ci şi medicii şi oamenii de afaceri din judeţ. Nu în ultimul rând, un semnal edificator ar trebui să vină de la guvern. Adică de la guvernul Dăncilă, care prin gura lui Dragnea a pomenit ceva despre turismul balnear, dând astfel speranţe celor care se ocupă de comerţ, servicii, turism. Dar şi de la UDMR, care are întotdeauna o „monedă de schimb” în relaţia cu orice guvern, de orice culoare politică, din România.

Nu vreau să risipesc speranţele amicului meu, dar eu n-aş paria niciun bănuţ găurit pe promisiunile sau vorbele guvernului Dragnea-Dăncilă-Tăriceanu. Ceea ce nu înseamnă că UDMR, care se înţelege de minune cu Puterea pesedistă, nu ne poate rezerva o uriaşă surpriză, făcând, în sfârşit, un pas spre o politică în folosul tuturor locuitorilor judeţului, în care să nu fie nevoie de adeziune la un partid sau de o legitimaţie de susţinător al acestuia. O politică pentru „cetăţenii lumii”, pur şi simplu.

Cât de uşor şi cât de greu, totuşi, să înţelegi că turismul, inclusiv sau mai ales cel balnear, înseamnă nu doar sănătate, ci şi dezvoltare, modernizare, civilizaţie!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.