OPINII 13 septembrie 2017

EDITORIAL. Autonomia Transilvaniei, între obsesie şi nepăsare

de Dumitru Manolăchescu | 3057 vizualizări

Românilor din Transilvania li se cere să fie părtaşi la mişcarea pentru autonomia Transilvaniei. Mişcarea asta presupune un referendum, cândva, iar la acest referendum e nevoie de multe voturi – altfel oficialităţile şi liderii de opinie maghiari n-au nevoie de români pentru a fi autonomi.

Şi românilor din inexistentul Ţinut Secuiesc li se cere să fie de acord cu autonomia Transilvaniei. Strigătul disperat de protest al lui Sabin Gherman a rămas în memoria colectivă: „Mi-e silă de România” a devenit un refren de care ba ţi-e silă, ba ţi-e milă, dar pe care n-ai cum să-l ignori.

Ideea e că mie nu-mi poate fi silă de România. Poate să-mi fie silă de români, adică de unii dintre ei, şi poate să-mi provoace greaţă şi durere clasa politică. Dar asta nu înseamnă niciodată că mi-e silă de România. Maghiarilor le poate fi silă de România, pentru că ei se consideră secui sau, în cel mai rău caz, transilvăneni. Adică locuitori ai unei regiuni istorice care, după regulile unor propagandişti oficiali ruşi de ieri şi de azi, n-a aparţinut niciodată României.

Prin urmare, românul din HarCov nu va vota niciodată la un asemenea referendum. Dar e la modă să strigi „autonomie pentru secui”, sau „autonomie pentru Transilvania” când catalanii sunt şi ei implicaţi într-o mişcare de secesiune faţă de Spania, când kurzii vor şi ei un stat autonom, când lumea întreagă se cutremură în faţa ameninţărilor nucleare, climatice şi politice. Dacă nu acum, atunci când?!

Se falsează mult în România în materie de refren autonomist. Liderii minorităţii etnice maghiare insistă pe nerespectarea drepturilor promise la 1 Decembrie 1918 în Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, discriminare şi altele asemenea. Se încearcă, de fapt, crearea unei probleme, atingerea unui punct critic în relaţia majorităţii cu minoritatea. Un punct dincolo de care să nu mai existe întoarcere. Dacă s-ar ajunge până acolo ar fi, însă, o problemă pentru întreaga Europă. Iar Europa nu are nevoie de încă o problemă. Întrebarea este, însă, dacă Europa va mai fi capabilă să gestioneze relaţiile dintre state, să impună reguli şi norme.

Să fim optimişti şi să credem că Uniunea Europeană nu este la final de proiect. Să nu ne fie silă de România şi să fim foarte atenţi la propaganda deşănţată a structurilor specializate în dezinformări şi manipulări susţinute de Ungaria lui Viktor Orban. Transilvania şi HarCov-ul sunt pline de tricouri, fulare, vederi şi materiale publicitare despre nedreptatea Trianonului, chemări autonomiste şi suferinţele poporului ungar după primul război mondial. Asta în vreme ce propaganda noastră oficială tace mâlc, singurii care mai scriu câte ceva, încercând să opună rezistenţă tăvălugului revizionist, fiind câţiva istorici şi comentatori stingheri. Despre guvernanţi ce să mai zic, pe ei îi interesează înainte de orice „bunele relaţii” cu UDMR şi electoratul maghiar din perspectivă electorală, altceva băieţii deştepţi din PSD n-au în cap.

Ideal ar fi să nu picăm în nicio plasă: nici în cea întinsă de „mediile” instruite în Ungaria, nici în cea a „românilor verzi” care încearcă să inflameze spiritele naţionaliştilor români – „bă, nene, am fost în Sf. Gheorghe şi nu m-au servit cu o pâine pentru că n-am vorbit ungureşte”... Şi da, să ne fie silă în continuare de clasa politică românească, aia coruptă, incultă şi şantajabilă, o clasă politică din care face parte şi onoratul partid etnic maghiar condus de Kelemen Hunor. Un partid care la anul va îmbrăca straie îndoliate, pentru că, nu-i aşa, o Românie mai mare a însemnat şi încă înseamnă o Ungarie mai mică... Suficient ca sărbătoarea noastră să fie pentru cei mai mulţi dintre ei o pilulă amară, care nici măcar nu-i adoarme.

(Dumitru Manolăchescu)

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Banateanul Vesel, 21 septembrie 2017
Adi Adi, daca Romania prospera pe zi ce trece, atunci ce cauta delegatia din Secuime la Bucuresti, sa se planga ca romanii din HarCov sunt uitati de guvern? Ori ei mint, ori tu minti, ori impreuna citeste integral
Banateanul Vesel, 13 septembrie 2017
...precum suntem obisnuiti, un comentariu bun. In schimb simt la Mitica doar o resemnare, nu si o gandire pozitiva, adica autonomia ar putea sa fie o sansa de viitor. Cum este situatia economica a citeste integral
Adi Adi, 14 septembrie 2017
A aparut si aici propagandistul de serviciu, omule spui doar bazaconii.Romania prospera pe zi ce trece , chiar si cu clasa politica actuala. Transilvania apartine Romaniei si asa va fi pe veci, toate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.