OPINII 10 octombrie 2023

EDITORIAL. „Animalele umane” şi definiţia terorismului

de Dumitru Manolăchescu | 923 vizualizări

E jale şi prăpăd în Israel, o „ţară sfântă” plină de terorişti palestinieni şi slăbită de conflicte interne. Gruparea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a executat un atac terorist asupra Israelului ucigând sute de civili şi luând zeci de ostatici. Terorism în toată regula, revendicat ca atare. Surprins de atacul neaşteptat, Israelul a contraatacat jurând răzbunare.

Gravă, gravissimă situaţie în Orientul Mijlociu. Aproape c-am uitat de războiul din Ucraina, ne-am obişnuit cu terorismul de stat rusesc, cu morţii, ostaticii, femeile ucrainene violate, copiii ucraineni furaţi de ruşi. Atât de mult ne-am obişnuit cu „răul total” rusesc încât terorismul Hamas ni se pare departe, marginal, lipsit de semnificaţii majore pentru banala noastră existenţă.

Dar experienţa de zeci de ani pe care o trăieşte poporul evreu în Israel, supus oricând unor atacuri teroriste de la vecinii palestinieni, din Iran sau Siria, experienţa dureroasă a Israelului este pe cale să se mute chiar lângă noi, în Ucraina. Pentru că mi-e foarte greu să cred că ura adâncă, motivată istoric şi întărită de invazia teroriştilor ruşi, pe care o simt ucrainenii faţă de ocupanţi se va termina curând. Aş crede mai degrabă că „experienţa Hamas” trăită de israelieni se va redefini în Europa de Est prin zeci de ani de război ruso-ucrainean.

Pregătindu-se, parcă, pentru acest interminabil conflict, preşedintele Zelenski a cerut ONU şi NATO să definească terorismul şi teroarea. Să ucizi civili nevinovaţi, să violezi femei, să răpeşti copii, să omori la întâmplare, să distrugi aşezări locuite de oameni paşnici... Pot fi acestea feţe ale terorii?

Sigur că pot fi, dar mă îndoiesc că ONU va considera Rusia drept stat terorist. NATO o va face la un moment dat, sper că nu atunci când va fi prea târziu pentru a mai reacţiona în favoarea democraţiei în Europa şi în lume.

Ministrul Apărării israelian i-a numit pe teroriştii Hamas „animale umane” pentru că au ucis cu sălbăticie sute de civili în atacul mortal de sâmbătă seara, după ce au trecut ca prin brânză de „graniţa” electrificată care desparte Fâşia Gaza de Israel. Guvernul Israelian a decretat stare de război şi se pregăteşte pentru alte serii de atacuri nemotivate împotriva evreilor, posibil să se întâmple oriunde în lume, prefigurând scene dureroase amintind de nazişti şi modelul lor uman, Hitler.

Poate că acum premierul Netanyahu şi guvernul său vor înţelege mai bine şi terorismul de stat marca Putin, bazat pe aproximativ aceleaşi principii şi „valori”: sânge, omoruri, copii răpiţi, civili ucişi, ostatici...

De altfel, Vladimir Putin este ajutat cu arme şi războinici de Teheran, bănuit a se afla şi în spatele atacului terorist Hamas asupra Israelului. Prietenii lui Putin: Iranul, Coreea de Nord, Siria... Şi de le-ai aşeza cu mâna nu s-ar potrivi mai bine!

În concluzie, pe europeni îi aşteaptă un război lung şi greu de suportat economic şi financiar în Ucraina, conflict încoronat de războiul declanşat de „animalele umane” teroriste Hamas în Israel. Lumea întreagă va fi afectată de aceste două feţe ale terorismului de stat sau sprijinit de state interesate într-un permanent conflict regional.

Este şi aceasta o definiţie a „noii ordini mondiale” pe care şi-o doresc Putin şi aliaţii săi, nouă ordine pe care premierul israelian o invoca nu cu multă vreme în urmă. Tot ce putem spera este ca democraţiile occidentale şi în mod special America să nu se clatine prea tare sub presiunea terorismului rusesc, iranian şi coreean, şi spun asta gândindu-mă cu teamă la alegerile prezidenţiale de anul viitor din SUA.

Alegeri de la care, evident, politicienii noştri se vor împărtăşi mai abitir ca babele credincioase din aghiazma sfinţită de preoţii de la Mitropolia din Iaşi în zilele binecuvântate ale prea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.