OPINII 31 ianuarie 2019

EDITORIAL. „Acarul Păun” Isărescu şi bugetul „paznicilor de cimitir”

de Dumitru Manolăchescu | 803 vizualizări

Să reţinem nişte „acte şi fapte”, cum zicea Gargamel: 1. Puterea PSD-ALDE vrea Banca Naţională. Şi o va lua dacă va vrea, pentru că mandatul guvernatorului Isărescu expiră în acest an, iar alegerea noului guvernator se face în Parlament. Cu majoritatea pe care o ştiţi. Ce înseamnă că PSD vrea BNR? Păi a avut-o şi până acum, vor spune mulţi. A avut-o şi nu prea, Isărescu a un tip prea deştept şi cu prea multe relaţii în tot felul de medii selecte pentru ca să poată fi şantajat sau înfricoşat în vreun fel de-un arendaş cu mustăcioară şi şosete flauşate din Teleorman. Presiuni s-au făcut, dar cu prea puţine rezultate. Întrebarea e: ce vrea PSD, de fapt? Vrea un Isărescu motivat să lupte dacă-l ameninţi cu schimbarea din funcţie, ori un Isărescu „acar păun”, pe care pesediştii şi iliberalii să-l facă vinovat de toate relele din România şi, cu puţin efort manipulatoriu, să fie asociat cu Soros, masonii şi multinaţionalele hrăpăreţe?

„Într-o Românie ideală, Dragnea şi Vâlcov ar fi paznici la cimitir”, spune franţuzoaica de la USR, d-na Clotilde Armand, o fată deşteaptă şi descuiată spre lume, ca mai toţi cei de la USR şi PLUS. Are dreptate doamna consilier, doar că România nu-i deloc o ţară ideală, deloc-deloc. În „România lor” doi condamnaţi penal, unul dintre ei definitiv, fac politica ţării în funcţie de problemele personale pe care le au cu Justiţia, cu legea, cu amicii şi adversarii politici. Au nevoie de legi care să-i apere de dreapta judecată? Şi le dau fără nicio jenă, ignorând tot ce înseamnă stat de drept, Justiţie independentă, solicitări şi recomandări de la UE. Au nevoie de bani? Vor găsi soluţii, n-am nicio îndoială, ele încep deja să se vadă.

O soluţie extrem de aşteptată de ei ar fi capturarea BNR, în buna tradiţie a acestei Puteri discreţionare care îşi subordonează, rând pe rând, toate instituţiile importante ale statului, aducându-ne din nou pe vremea lui Ceauşescu, atunci când „statul sunt eu” nu era doar o vorbă spusă de Ludovic al XIV-lea al Franţei, ci o realitate dureroasă trăită de mulţi dintre noi. Singura lor problemă – recunosc că poate fi şi a mea, şi a voastră –  este dacă îşi vor asuma o luptă pe faţă cu Mugur Isărescu. Un tip prea deştept pentru nişte analfabeţi funcţional de teapa celor de la vârful PSD-ALDE. Iar dacă o vor face, adică dacă vor vrea să lupte cu Guvernatorul BNR, se mai iveşte o întrebare: ce va face Isărescu? Va accepta situaţia, va pleca fruntea şi-i va lăsa să-şi facă de cap cu banii României, ori va ieşi la luptă, va spune tot ce ştie?! Inutil să vă spun că ştie foarte, foarte multe...

2. O altă soluţie se-arată de câteva zile. E vorba de bugetul atât de amânat pentru că Pesedeul nu mai are bani, nu poate închide sub 3% deficit decât prin falsuri grosolane. Ei bine, „paznicii la cimitir” au găsit salvarea: ca să-şi acopere găurile fără să-i supere pe baronii locali din PSD, iau bani de la administraţiile locale. Concret şi simplu, că altfel nu înţelegem: municipiul Sf. Gheorghe, de pildă, nu mai primeşte 100 de lei buget de la Guvern, ci doar 70 de lei. Unde sunt 30 de lei? N-au dispărut, nu i-a luat Teodorovici, ci au fost redirecţionaţi spre Consiliul judeţean. Care îi va folosi în scop pur politic, îi va împărţi preferenţial, spre localităţi cu primari prieteni de partid sau oportunişti. Ţinând cont că PSD are aproape dublul primăriilor şi consiliilor judeţene din ţară faţă de Opoziţie, e de prisos să vă spun ce importantă devine pentru pesedişti afacerea asta cu banii noştri. Urmarea: localităţile cu primari ai Opoziţiei – sau neagreaţi de Dragnea, cum ar fi d-na Firea sau Negoiţă la Bucureşti – vor avea mai puţini bani, edilii nu-şi vor putea îndeplini promisiunile, în vreme ce ceilalţi vor avea cu ce împărţi pomeni electorale – că doar atâta ştiu, din păcate. Două rânduri de alegeri anul ăsta, două anul viitor. Cum vă sună treaba asta?!

Împotriva acestei ticăloşii bugetare patronate de PSD-ALDE s-au ridicat primarii din Asociaţia Municipiilor din România, inclusiv cei aparţinând Puterii. S-au dus peste Teodorovici, la Guvern, şi-au avut o discuţie „amicală”, cu ameninţări şi înjurături ca la uşa cortului – am înţeles că la acest capitol pesediştii vrânceni au fost cei mai vocali. Ieri, primarii răsculaţi s-au dus la premierul Dăncilă. La ora când scriu ei încă mai aşteptau un răspuns la cererile lor de împărţire corectă a bugetului către administraţiile locale. Mă îndoiesc că vor primi satisfacţie, Veorica nu e în stare decât să-i ducă cu vorba. Oricum, nu e stilul acestei Puteri să-i înţeleagă şi să-i accepte şi pe alţii la masa lor...

Nu l-am văzut la Bucureşti pe primarul Antal Arpad şi n-am auzit de la el vreo critică, fie şi nuanţată, în legătură cu „furtul” legal al banilor de la municipii în folosul „amicilor” politici. Oare de ce?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.