OPINII 19 mai 2020

EDITORIAL. În aşteptarea „noului val” Covid 19

de Dumitru Manolăchescu | 1445 vizualizări

Un sondaj IRES (Institutul Român de Evaluare şi Strategie, firmă serioasă), efectuat în perioada 13-14 mai, îmi dă fiori la fel de reci precum cozile (in)explicabile de la graniţele României. Aflăm din acest sondaj câteva lucruri la care românul sceptic s-ar fi aşteptat: • doar 33% mai văd statul român ca pe un partener de încredere • aproape jumătate dintre români cred că virusul Sars-CoV2 este mai puţin periculos decât se crede • doar 4 din 10 români ar fi dispuşi să se vaccineze împotriva acestui virus.

Înţeleg de-aici, daţi-mi voie, că ne-am cam pierdut busola. E în regulă să nu mai vezi în statul român un partener de încredere după ce ţi-a limitat dreptul de a te mişca şi alte libertăţi fără de care românul născut ieri-alaltăieri nu mai poate trăi. Ai dreptul să nu ai încredere nici măcar în propria-ţi umbră dacă faci parte din gaşca unora care-şi închipuie că un termometru-pistol îţi înregistrează nu doar temperatura, ci şi datele personale... Inteligenţa acestor persoane, de pildă, e de-a dreptul periculos să fie imprimată pe un scanner.

Altfel, desigur, putem crede şi putem zice tot ce ne trece prin cap. Noul Coronavirus poate fi tratat cu sictir de orice român, mai puţin de către guvernanţi. Care nu-şi permit să se lase adormiţi de „sirene”, care trebuie să vegheze permanent, chiar împotriva voinţei noastre autodistructive, la viaţa şi siguranţa publică. Că o fac bine, că o fac rău – aici vor fi mereu milioane de păreri pro şi contra. Cum să fie mulţumiţi cei care s-au bulucit la graniţele de Vest ale României în speranţa că vor păcăli autorităţile, intrând în ţară „pe şest”? De ce-au aşteptat relaxarea e clar, le era teamă de carantina instituţionalizată, au aşteptat izolarea la domiciliu. Dar cum şi-or fi imaginat ei că pot intra în ţară fără cozi interminabile când au de completat nişte fişe, când li se ia temperatura, când se îngrămădesc cu miile, cu şi fără maşini, la punctele de trecere?!

Grea misiune pentru Guvernul liberal! Aproape imposibilă. Nu pricep cum mai reuşesc să adune 35% din voturi în unele sondaje. Dacă vâltoarea creată în primele zile ale „relaxării” se menţine, starea de urgenţă se va reinstitui şi-abia atunci vom putea spune: lăsaţi orice speranţă, criza Covid e pe noi. Amatorii de scenarii conspiraţioniste pot face deja filme, doar că niciun film nu va fi mai puternic decât realitatea românească atunci când anarhia va înlocui democraţia.   

Nu mai zic nimic de poticneli, de bâlbe, de prostii guvernamentale. La ce bun? Neputinţele autorităţilor sunt clar depăşite de cinismul, de lipsa de disciplină, de prostia şi neorânduiala din capetele noastre. Frica de foame, teribilismul, neîncrederea în sistem s-au dovedit mai puternice decât frica de Coronavirus. Şi totuşi, aproape inexplicabil, 8 din 10 români spun că ar renunţa la drepturile şi libertăţile lor pentru a rămâne în siguranţă într-o situaţie de criză similară celei prin care încă trecem. Ce să mai crezi, unde să fie adevărul? E limpede că nici sondaje logice nu mai poţi face pe vreme de Pandemie...

Încrederea în presă e la jumătate. Adică 50% dintre români sunt siguri că presa a fost cumpărată de Guvern, acceptând să vă mintă ca să-i apere pe politicieni. Ce să zic? Întunecime mare, imaginaţi-vă nişte televiziuni – să zicem Antena 3, Realitatea, România TV, B1 – şi nişte ziare ori agenţii de presă – să zicem Adevărul, Gândul, Digi 24, G4Media şi câte mai vreţi dvs. –, care se vând Guvernului liberal. Oare despre ce sume ar putea fi vorba? Şi de unde, şi mai ales de ce ar cumpăra Guvernul ziare şi televiziuni când realitatea e lângă noi, e pe noi, e cu noi, nu poate fi ascunsă? Îşi imaginează cineva că pot fi cumpăraţi medici, specialişti, oameni de presă, politicieni, comentatori la grămadă, la kilogram, ca la piaţă?

E multă ceaţă în capul unora, eu sper ca sondajul ăsta să nu exprime decât nişte frici şi angoase de etapă, altfel omeneşti şi normale. Logic vorbind, n-ai motive să nu crezi în buna credinţă a specialiştilor din Sănătate, care au reuşit să se descurce absolut onorabil cu mijloace extrem de puţine, la început inexistente. N-ai avea motive să înjuri prea mult nici măcar Guvernul, care a făcut tot ce a putut cu bugetul şi infrastructura medicală moştenite. N-am fost deloc pregătiţi pentru războiul ăsta şi totuşi până acum ne-am descurcat. Să sperăm că „noul val” de Covid 19 anunţat de buluceala de la graniţe nu va fi unul de durată şi nici foarte complicat.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.