OPINII 1 iunie 2011

EDITORIAL - Reacţie târzie şi neconvingătoare a „Alianţei Româneşti”

de Covasna Media | 518 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Provincialismul politic domină „piaţa” covăsneană a gesturilor în domeniu. Aiureala cu interzicerea prezenţei consilierului liberal Aurel Bote la deschiderea oficială a biroului Ţinutului Secuiesc la Bruxelles a atins cote înalte după ce scandalul legat de acest subiect gingaş s-a extins în Media. „Alianţa Românească” din Consiliul Judeţean n-a protestat, însă, atunci când s-a hotărât participarea delegaţiei covăsnene la acest eveniment şi nici nu l-a retras, ulterior, pe dl. Bote din componenţa ei. Aşa că reacţia unor lideri de partide şi purtători de cuvânt ai unor consilieri, precum Marius Obreja şi Gică Agrigoroaie, este târzie, palidă şi neconvingătoare.

Dumitru Manolăchescu

Provincialismul politic domină „piaţa” covăsneană a gesturilor în domeniu. Aiureala cu interzicerea prezenţei consilierului liberal Aurel Bote la deschiderea oficială a biroului Ţinutului Secuiesc la Bruxelles a atins cote înalte după ce scandalul legat de acest subiect gingaş s-a extins în Media. „Alianţa Românească” din Consiliul Judeţean n-a protestat, însă, atunci când s-a hotărât participarea delegaţiei covăsnene la acest eveniment şi nici nu l-a retras, ulterior, pe dl. Bote din componenţa ei. Aşa că reacţia unor lideri de partide şi purtători de cuvânt ai unor consilieri, precum Marius Obreja şi Gică Agrigoroaie, este târzie, palidă şi neconvingătoare.

PNL s-a trezit să spună că prezenţa consilierului Aurel Bote la Bruxelles cu prilejul deschiderii Biroului cu pricina nu a fost dorită şi nici aprobată de conducerea judeţeană a partidului. Păi, în acest caz, cum a ajuns dl. Bote la Bruxelles? Cu căruţa, pe jos, cu bicicleta? Omul s-a dus acolo pentru că asta a fost dorinţa PNL Covasna la acel moment. Dorinţă care, desigur, n-a mai existat după ce a izbucnit scandalul politico-mediatic legat de deschiderea acestei reprezentanţe în sediul Casei Regiunilor Ungare din Bruxelles. Ca urmare, au început să apară retractările, precizările, întrebările, repoziţionările oamenilor politici: „Dl. Bote poate să viziteze muzee şi birouri parlamentare, dacă tot s-a dus acolo pe banii CJ, dar n-are voie să participe la deschiderea biroului” – zice preşedintele PNL Covasna. Păi pentru muzee şi vizite de complezenţă s-a dus dl. Bote la Bruxelles? O aiureală, cum spuneam, dovedind stângăcie şi provincialism politic.

N-aş mai aminti, dar chiar nu înţeleg ce înseamnă „vopsit politic” în accepţiunea purtătorului de cuvânt al Alianţei Româneşti. Adică în ce culori ni se sugerează c-ar fi vopsit dl. Aurel Bote? În roşu-alb-verde sau în portocaliu? Vigilenţa post-factum a d-lui Agrigoroaie este complet inutilă, ea trebuia să se manifeste în momentul acceptării prezenţei la eveniment a unui reprezentant al Alianţei Româneşti din Consiliul Judeţean. („Alianţa” asta e altă aiureală, oare câţi români se simt reprezentaţi de membrii acesteia în CJ? Şi de ce ar trebui să existe o Alianţă Românească şi o Alianţă Maghiară în CJ? Pe mine nu mă linişteşte deloc separatismul politico-etnic când e vorba de interesele populaţiei judeţului. O fi existând o asemena alianţă şi la nivelul Consiliului municipal? Ce fac românii şi maghiarii care nu sunt membri sau simpatizanţi ai vreunui partid politic sau etnic, interesele lor cine le reprezintă?).

Eu unul nu cred că dl. Aurel Bote a greşit acceptând să facă parte din delegaţia covăsneană la Bruxelles. Este o experienţă interesantă, care îi poate folosi. Aş zice că, în general, politicienii covăsneni au mare nevoie să vadă, să cunoască lumea şi ţara. Nu doar cei maghiari, ci şi etnicii români care au fost aleşi şi ocupă nişte funcţii. Politica covăsneană (cacofonie asumată, în acord cu mesajul...) suferă teribil de sindromul „neuronului stingher persecutat etnic”, situaţie în care călătoriile şi schimburile de experienţă nu le pot face niciun rău. Dimpotrivă, este chiar indicat să ieşi cât mai des din provincialismul politic covăsnean. Cu ce mandat, până unde şi pe cine reprezinţi – astea sunt întrebări fireşti, la care şefii de partide şi alianţe ar trebui să se gândească din timp, evitând astfel presiunea politico-mediatică.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.