OPINII 9 martie 2011

EDITORIAL – Ce (nu) mâncăm ca să trăim 150 de ani

de Covasna Media | 454 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Am văzut o carte cu un titlu mirabil: „Cum să trăieşti 150 de ani”. N-am citit-o, deci n-am aflat ce-ar trebui să fac ca să trăiesc 150 de ani. În schimb, presa cotidiană ne învaţă în doar 20 de minute, în toate limbile de largă circulaţie, ce trebuie să mănânci ca să mori sănătos.

Dumitru Manolăchescu

Am văzut o carte cu un titlu mirabil: „Cum să trăieşti 150 de ani”. N-am citit-o, deci n-am aflat ce-ar trebui să fac ca să trăiesc 150 de ani. În schimb, presa cotidiană ne învaţă în doar 20 de minute, în toate limbile de largă circulaţie, ce trebuie să mănânci ca să mori sănătos.

În primul rând, legume şi fructe. Cu toţii ştim că trebuie să mâncăm multe legume şi fructe - cu carnea am terminat-o de mult, nici măcar cea de pasăre nu mai e recomandată pentru că păsările sunt îngrăşate forţat cu hormoni, astfel că găina de magazin conţine mai multă grăsime decât carnea de porc... Ca să nu mai zic că sunt şi stresate, nici ouăle din dotare nu sunt comestibile. În consecinţă, îi dăm tare cu legumele şi fructele. Dar citim şi nu ne place ce citim: „Cercetătorii din horticultură susţin că legumele şi fructele, mai ales cele de import, sunt create prin tehnologii neconvenţionale care au un impact negativ asupra sănătăţii. Sunt crescute pe soluri sintetice, iar substanţele nutritive sunt create de chimişti în laboratoare, prin metode care le schimbă drastic compoziţia de bază”.

În traducere liberă, vine cam aşa: te duci la piaţă, vezi pe tarabe nişte superbi ardei, graşi şi frumos coloraţi, desigur la un preţ superpiperat, dar îi cumperi „pentru ăla micu”, să mănânce sănătos. Ei bine, ardeii ăia frumoşi, potenta ţelină, sfecla, până şi nevinovaţii cartofi, chiar şi roşiile, morcovii, caisele, piersicile, bananele, perele, merele, ce mai, absolut tot ce vezi de obicei în pieţele noastre, toate sunt false, dăunătoare, iradiate, îngrăşate şi umflate cu pesticide, ierbicide şi îngrăşăminte folosite de legumicultori şi pomicultori în concentraţii mai mari decât este nevoie! De pildă: „Roşiile cultivate pe sol normal, clasic, sunt benefice. Dar dacă sunt cultivate pe sol sintetic, devin nesănătoase, pentru că sunt băgate în ele nitraţi, nitriţi şi alte toxine”. Iar majoritatea roşiilor din pieţele româneşti, inclusiv din Sf. Gheorghe, sunt aduse din Turcia, nu de la Giurgiu, cum scrie pe cartoanele de pe grămezi. Şi dac-ar fi aduse taman din Giurgiu, tot dracu ăla ar fi, pentru că legumicultorii noştri „folosesc substanţe pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor care sunt interzise de multă vreme în Europa”...

E-n regulă, renunţăm şi la carne, şi la legume-fructe, ne-apucăm să mâncăm doar ce cultivăm noi în grădina din faţa blocului şi ce îngrăşăm „ecologic” în coteţul din spate. Dar de băut, e musai să bem măcar 2 litri de lichide pe zi. Iaurtul o fi lichid sau solid?! Nu contează, pentru că nu-s bune iaurturile, sunt făcute „natural” din lapte praf şi coloranţi... Sucurile sunt şi ele otrăvitoare, apa minerală nu face bine organismului, iar de apa de la robinet nu-ţi vine să te-atingi nici când te speli pe mâini. Plus că îl mai auzi şi pe guvernatorul BNR, onorabilul domn Isărescu, vorbind doct despre cum tendinţele noastre de a nu mai cumpăra „otrăvurile” de la supermarketuri, de a economisi şi a produce în curtea proprie sunt obiceiuri antipatriotice, pentru că din cauza zgârceniei noastre nu mai avem creştere economică... Iar omul ăsta chiar ştie ce spune, vă rog să mă credeţi!

Mă mai liniştesc când aflu că peste 40 de ani nu vom mai avea decât alimente nesănătoase, create în laborator, pline de chimicale, pentru că vom fi prea mulţi oameni pe Planeta asta atât de mică. E clar, înseamnă că, de fapt, ceea ce ni se pare acum a fi o tragedie nu e decât o formă de a ne obişnui, încet-încet, cu ce va fi peste 40 de ani. Iar dacă nici gândul la ce va fi nu ne linişteşte, atunci e musai s-o dăm pe post negru şi mătănii; ne vom simţi curaţi şi uşori, cum probabil se simt oamenii care şi-au trăit viaţa învăţând zi şi noapte cum să trăiască 150 de ani.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.