OPINII 25 aprilie 2023

Cine distribuie, până la urmă, cei 1.000 de pomi fructiferi la Întorsura Buzăului?

de Covasna Media | 839 vizualizări

Programul „Un pom pentru generația viitoare” stârnește, se pare, mult interes la Întorsura Buzăului, dar nu neapărat din perspectiva numărului de persoane înscrise, cât din cea a asumării inițiativei. Una lăudabilă, fără îndoială. Se vede și din postarea titrată „Raul Urdă distribuie cetățenilor din Întorsura Buzăului 1.000 de pomi fructiferi, pentru a fi plantați în gospodăriile proprii”, publicată pe paginile de Facebook ale USR Covasna, respectiv USR Întorsura Buzăului. În ciuda mesajului însă, și cu toate că edilul își asumă că va fi, literalmente, la fața locului pentru a face acest lucru, trebuie subliniat că programul a pornit la inițiativa Fundației Comunitare Covasna și are o istorie de 10 ani în spate. De asemenea, de punctat este că proiectul se derulează cu sprijin financiar important din partea Primăriei și a Consiliului Local Întorsura Buzăului. 

Anunțul că programul „Un pom pentru generația viitoare” se întoarce în zona Întorsurii Buzăului a fost făcut public inițial joia trecută, pe pagina de Facebook a primăriei orașului. Aici sunt publicate și modalitățile de înscriere și se precizează că o acțiune de distribuire va avea loc în 27 aprilie, de la ora 10:00. 

Însă luni, 24 aprilie, pe rețelele de socializare a fost publicată o postare cu un portret al primarului Raul Urdă, cu mesajul: „Raul Urdă distribuie cetățenilor din Întorsura Buzăului 1.000 de pomi fructiferi, pentru a fi plantați în gospodăriile proprii. Acțiunea este realizată în parteneriat cu Asociația Comunitară Covasna, în cadrul proiectului „Un pom pentru generațiile viitoare”. Administrație locală care investește în modernizarea comunităților cu #USRlaPrimarie.”

Ce a vrut USR Covasna să transmită 

Președintele USR Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd, ne-a spus că postarea subliniază ideea că acțiunea este a primarului USR, care a finanțat (n.red. din fonduri publice, nu proprii) 75% din programul lansat, totuși, la inițiativa Fundației Comunitare. 

„Scrie în postare. „În parteneriat cu...”. Finanțarea primăriei este de 75%. Ați citit doar poza. Deci nu a fost clickbait. Și nu e acțiunea partidului. E acțiunea primarului USR. E diferență mare”, a spus, la solicitarea redacției Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, președintele USR Covasna.

Ce spune primarul Raul Urdă 

Și primarul Raul Urdă a oferit un punct de vedere pe marginea acestui subiect care stârnește confuzie. 

„Nu scrie în postare că este în colaborare cu Fundația Comunitară? N-am văzut postarea. Nu eu am făcut-o. Păi dacă scrie că este în parteneriat cu Fundația Comunitară? Așa puneți și voi titlurile la presă ca să vândă bine și am învățat de la dumneavoastră. Glumesc. Postarea a făcut-o Szilárd Dulányi, șeful USR Covasna. Am văzut-o și eu acum un pic în fugă. Scrie că e în parteneriat. Vom veni împreună cu cei de la Asociația pentru comunitate (n.red. Fundația Comunitară) joi, când vom distribui pomii. Adică nu văd unde este supărarea. Este în primul rând o acțiune a Primăriei și a Consiliului Local care plătește 75% din pomi”, a spus edilul din Întorsura Buzăului. 

„Fundația Comunitară va distribui 1.000 de pomi fructiferi”

Fundația Comunitară Covasna, prin reprezentanta sa Bereczki Kinga, spune că programe similare, inițiate de organizație, în colaborare cu autoritățile locale, au fost derulate fără probleme și la Sfântu Gheorghe, și în multe alte localități din județ. 

„În ceea ce privește Fundația Comunitară Covasna, noi derulăm acest program, „Un pom pentru generația viitoare”, în cadrul căruia 1.000 de pomi fructiferi vor fi înmânați cetățenilor joi. (...). În mod cert Fundația Comunitară va distribui 1.000 de pomi fructiferi, joi, locuitorilor din Întorsura Buzăului. (...) Primăria este colaborator. Așa am procedat și cu municipiul Sfântu Gheorghe, cu alte localități unde a fost această deschidere din partea primăriei. Am încheiat un acord de parteneriat și așa am făcut distribuirea. Și primăria ne-a ajutat să punem puieții la un loc sigur, să îi distribuim. Și, normal, și financiar contribuie”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Bereczki Kinga. 

Peste 41.000 de pomi fructiferi au fost distribuiți în tot județul în cadrul campaniei „Un pom pentru generația viitoare”, dintre care peste 6.700 doar în acest an, au declarat luna aceasta reprezentanții Fundației Comunitare Covasna. Scopul acțiunii a fost revitalizarea livezilor din judeţ şi salvarea soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie, iar puieții distribuiți în primii ani au dat deja roade.

Președintele Fundației Comunitare Covasna, Fleckhammer Otto, a precizat recent, în cadrul unei conferințe de presă, că pomii fructiferi au ajuns în toate zonele județului, iar cei mai solicitați au fost puieții de măr și prun.

Demersul a debutat în 2013, printr-un „episod” pilot. Atunci s-au împărțit 175 de bucăți în Herculian. Având în vedere cererea mare, conducerea Fundației Comunitare Covasna a decis să continue proiectul, într-un cadru organizat. 

Obiectivul coordonatorilor a fost organizarea acestui program pe un interval de 10 ani, în care să fie distribuiți 40.000 de puieți de pomi din soiuri tradiționale covăsnene în toate zonele județului, iar anul acesta scopul a fost atins și programul se încheie. 

Până la urmă, ce trebuie să știe acum cetățenii din Întorsura Buzăului, indiferent cine a inițiat, cine e colaborator sau cine distribuie, este că pot primi 1.000 de pomi fructiferi, câte trei pe gospodărie, dacă se înscriu până pe 30 aprilie pe bază de cerere depusă la sediul Primăriei sau pe site accesând www.intorsura.info. Prima tranșă va fi oferită joi, 27 aprilie, în zona serei didactice din apropierea Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, din Întorsura Buzăului. 

Sursa foto: captură de ecran USR Covasna și Primăria Întorsura Buzăului/ Facebook

David Leonard Bularca

Daniela Luca

 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.