ECONOMIC 20 mai 2024

Ultimele zile în care poți redirecționa cei 3,5% din impozit spre ONG-urile pe care vrei să le ajuți

de Iulia Drăghici - Taraș | 366 vizualizări

Ultima zi în care se poate depune Formularul 230, adică „Cererea privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat” pe veniturile realizate în anul 2023, este luni, 27 mai, informează Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov. Este important să faci acest lucru, pentru că este vorba despre bani pe care statul deja i-a încasat din impozitele tale, dar pe care tu ai șansa de a-i direcționa spre asociații diverse, adică se pot întoarce în comunitatea ta. 

Potrivit Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov, Formularul 230 poate fi completat depus atât de persoanele fizice, cât și de entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei. 

Persoanele fizice care pot depune formularul sunt cele care realizează în România: 

·        venituri din salarii şi asimilate salariilor; 

·        venituri din pensii; 

·        venituri din activităţi independente/activităţi agricole, impuse pe bază de normă de venit; 

·        venituri din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă; 

·        venituri din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real; 

·        venituri din cedarea folosinţei bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit, în următoarele situaţii:

- au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, şi solicită restituirea acestora;

- dispun asupra destinaţiei sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau unităţilor de cult.

Este de reamintit și că Formularul 230 poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal competent, prin poştă, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă: portalul e-guvernare.ro sau prin intermediul serviciului Spaţiu Privat Virtual (SPV). 

Entitățile nonprofit/unitățile de cult beneficiare pot obține sumele prin completarea „Situației centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230”, exclusiv prin mijloace de transmitere la distanţă, mai punctează autoritățile. 

Informații suplimentare pot fi obținute în scris, prin intermediul Serviciului Spaţiu Privat Virtual - Formularul Unic de Contact, Secţiunea Asistenţă şi îndrumare în domeniul fiscal, dar și telefonic apelând Call Center-ul A.N.A.F la nr. 031.403.91.60.

Prin completarea acestui formular ai posibilitatea să decizi cum vrei să fie utilizată o parte a impozitului pe care îl încasează statul din munca ta. 

Poți să îl descarci de AICI sau poți să intri pe site-urile organizațiilor care pot colecta banii și să vezi dacă nu cumva au variante mai simple (cum ar fi Recorder sau Starea Nației).

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.