Sprijinirea IMM-urilor din UE în domeniul economiei circulare de a participa la achizițiile publice din Țările de Est (P2GreenEST)
4 clustere și organizații de sprijin pentru afaceri s-au întâlnit pe data de 17 iunie, în vederea lansării unei noi colaborări între Sudul și Estul Europei. Proiectul P2GreenEST (COSME), coordonat de Éa éco-entreprises (Franța), are ca scop sprijinirea IMM-urilor (din Franța, România și Spania) de a accesa oportunitățile de achiziții publice în sectoarele de apă, deșeuri și energie din Țările din Est (Republica Moldova și Ucraina). Ceilalți parteneri implicați în proiect sunt Federación Asturiana De Empresarios: FADE (Spania), Green Energy Cluster (România) și Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova.
Proiectul având o durată de 30 de luni are ca scop să sprijine clusterele și organizațiile de sprijin pentru afaceri, precum și IMM-urile membre, să cunoască, să înțeleagă și să-și consolideze cunoștințele despre piața achizițiilor publice din Moldova și Ucraina, concentrându-se pe cele trei sectoare vizate, focusând pe abordări de economie circulară.
Este cunoscut faptul că achizițiile publice reprezintă o parte substanțială a economiei UE și a economiilor multor țări din întreaga lume. Atunci când sunt utilizate strategic, achizițiile publice pot ajuta guvernele să stimuleze inovarea ecologică atât la nivel național, cât și la nivel local și să îmbunătățească productivitatea și incluziunea. Astfel, achizițiile pot stimula realizarea de produse și servicii mai ecologice și pot reprezenta un instrument major pentru a orienta piețele către modele de producție mai durabile.
Din păcate, IMM-urile întâmpină în prezent multe obstacole în a participa la achiziții publice atât în interiorul UE cât și în afara UE din mai multe motive, cum ar fi:
1. dificultatea de a obține informații despre oportunitățile pieței, despre potențialii parteneri de afaceri, despre cerințele reglementărilor relevante;
2. proceduri administrative dificile și complexe,
3. acces neuniform la achiziții publice;
4. niveluri scăzute de încredere în achizițiile transfrontaliere online
5. dificultăți de limbaj
Toate barierele ar putea fi depășite cu sprijinul clusterelor și al organizațiilor de sprijin pentru afaceri. O serie de activități și evenimente urmează a fi desfășurate pe toată durata proiectului pentru a facilita accesul IMM-urilor la achiziții publice în țările și sectoarele vizate.
În cadrul acestei întâlniri, partenerii au discutat despre principalele activități ale proiectului care urmează să fie implementate în următoarele luni. În cadrul acestor activități putem distinge: activități de examinare a oportunităților de piață, o analiză a nevoilor IMM-urilor de a participa la achizițiile publice, o strategie comună de internaționalizare a parteneriatului, seminarii web personalizate pentru IMM-uri și achizitori publici, evenimente de networking și seminarii de consolidare a capacităților, un „help desk” în domeniul achizițiilor în Moldova și Ucraina și un instrument electronic de monitorizare a oportunităților de achiziții publice, întâlniri de afaceri bilaterale între companii și între întreprinderi și achizitori publici, precum și două misiuni comerciale (în Moldova și în Ucraina) destinate IMM-urilor.
Parteneriatul P2GreenEST va reprezenta o situație reciproc avantajoasă, întrucât IMM-urile europene vor deveni mai competitive prin accesul la noi segmente de piață, în timp ce autoritățile publice din țări din afara UE vor dobândi cunoștințe și vor fi mai conștiente despre tehnologiile ecologice inovatoare existente care să răspundă provocărilor specifice de mediu și astfel țările lor devin mai reziliente.
(Sursa: comunicat de presă)