Se schimbă regula pentru fermierii care vor să primească subvenție
Perioada de depunere a cererilor, fără posibilități de prelungire, este 1 martie – 15 mai
Cererile pentru subvenții sunt așteptate la APIA Covasna în perioada 1 martie – 15 mai. Diferența față de anii trecuți este că, potrivit legislației în vigoare, această perioadă nu se va mai prelungi după 15 mai a.c..
Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Covasna începe, de la 1 martie a.c, să primească, în baza unor programări transmise către fermieri, cererile pentru subvenții.
„Acum este primul an în care începe campania între 1 martie – 15 mai. În anii din urmă, regulamentul prevedea o perioadă de prelungire a perioadei de depunere a cererii din 15 mai cu încă 25 de zile, dar cu penalități. Acum asta s-a scos. (...) Cei care sunt implicați efectiv știu ce au de făcut, nu e primul an de subvenție, pot să se încadreze în timp și în grafic și atunci e mai bine să scurtăm perioada și să beneficieze toată lumea de bani și de tot, decât să acordăm amânări care nu fac bine nimănui. E foarte important de subliniat că perioada de depunere a cererilor este 1 martie – 15 mai”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul APIA Covasna, Marius Popica.
Acesta a precizat că partea legislativă este pregătită și pusă la punct pentru a prelua cererile, iar APIA Covasna a pregătit chiar și invitații pentru fermierii care trebuie să le depună.
„În baza de date avem fiecare fermier și trimitem invitațiile acasă, fie prin Poștă, fie prin intermediul primarilor ca să mai economisim din bani. E o programare pe bază de invitație. Fiecare fermier este invitat la o anumită oră, într-o anume zi, la ce inspector trebuie să se prezinte și inclusiv ce documente trebuie să aducă”, a transmis directorul APIA.
Dacă programarea nu se respectă, atunci inspectorii vor prelua cererea fermierilor după program sau în altă zi, „pentru a nu a nu-i deranja pe cei care vin și sunt corecți”, a mai explicat Marius Popica.
În 2017, 13.021 de fermieri covăsneni au depus cerere pentru 113.822 de hectare cultivate. Comparativ cu 2016, numărul fermierilor a scăzut cu aproape 500, însă a crescut cu aproximativ 2.000 de hectare suprafața cultivată.
„E foarte bine pentru că înseamnă că fermierii au început să comaseze terenurile, pentru că una din marile noastre probleme este că pământul este foarte divizat. (...) Din toți acești fermieri, până la această oră au fost autorizați la plată 92%, 11.978. Diferența de fermieri care a rămas de plătit, va fi plătită în cursul lunii martie. (...) Au mai rămas de plătit pe Covasna, Zagon și Întorsura Buzăului fermieri care au fost în control pe teledetecție, 1.000 de persoane. Acum va fi a doua interpretare a datelor din satelit și zilele următoarele vor fi și aceștia deblocați. (...) Tot în luna martie se va face și plata pentru sprijinul cuplat vegetal, singura măsură care a rămas încă neplătită”, a mai declarat directorul Marius Popica, care a spus că actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care în 2017 a vizitat de trei ori județul Covasna și a fost plăcut impresionat, a dat asigurări că plățile vor fi făcute în continuare la timp.
„A fost plăcut impresionat de modul cum e gospodărit județul și cum arată terenurile agricole. (...) Vizita domnului ministru a fost special pentru sprijinul cuplat la cartofi și la sfecla de zahăr. (...) A venit să se convingă că banii de pe sprijinul cuplat s-au dus într-adevăr pe utilaje și nu în altă parte. A rămas plăcut surprins când a văzut ce depozite de cartofi sunt și ce utilaje specifice culturii de cartofi sunt și același lucru s-a întâmplat și la cultura pentru sfecla de zahăr”, a spus Marius Popica.
„Putem să tragem linie și să spunem că 2017 a fost un an de excepție și ca producție agricolă, și clima ne-a ajutat și au fost producții bune la hectar, dar și pentru că subvențiile au venit la timp și oamenii și-au putut cumpăra ce au avut nevoie la timp”, a încheiat directorul APIA.