ECONOMIC 12 septembrie 2019

Planul investițiilor europene până în 2027 în Regiunea Centru, dezbătut în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1074 vizualizări

Ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru a avut loc la Moacșa 

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru s-a reunit miercuri, 11 septembrie, pentru ședința trimestrială, la Conacul Benke din Moacșa. Mai - marii județelor și localităților din Covasna, Alba, Sibiu, Mureș, Brașov și Harghita care fac parte din forul decizional din Regiunea Centru au discutat în acest context despre implementarea programelor de dezvoltare la nivel regional în 2019 și, totodată, au început pregătirea pentru perioada de programare 2021 – 2027 în ceea ce privește accesarea de fonduri europene. 

Ședința, care a durat mai bine de trei ore, a început cu o prezentare a președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a vorbit în fața invitaților despre Ținutul Conacelor. 

Întâlnirea a intrat apoi în ordinea de zi, iar printre punctele discutate s-au numărat raportul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, analiza privind implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru sau informarea privind pregătirea perioadei de programare 2021-2027 – direcțiile propuse pentru dezvoltare, demersuri realizate, stadiul negocierilor și altele. 

Pe parcursul întâlnirii, reprezentanții județelor și localităților au luat cuvântul și au profitat de ocazie să își spună nemulțumirile. Cea mai des întâlnită, aprobată de toată lumea, a fost cea legată de birocrația excesivă, care parcă se înmulțește din cinci în cinci ani. Totodată, forul CDR a dezbătut și ideea propunerii unei modificări legislative în favoarea descentralizării în administrație. S-a discutat și despre lipsa specialiștilor în proiectele care privesc monumentele de patrimoniu din Categoria A sau despre faptul că legislația achizițiilor publice este greșită pentru că impune obligativitatea celui mai mic preț, care aduce cu sine erori de implementare sau lucrări executate prost. 

În discuțiile despre Programul Operațional Regional 2014 – 2020 s-a prezentat că pe toate cele 15 Axe Prioritare s-au alocat aproximat 8,38 miliarde euro la nivel național, din care 6,86 miliarde de euro reprezintă sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR). Alocarea aferentă Regiunii Centru din cadrul POR 2014-2020 este de 660,90 de milioane de Euro din FEDR, la care se adaugă cofinanțarea națională, rezultând un buget total de 788,89 milioane de Euro. 

Drumurile județene din zona Târgu Secuiesc vor fi reabilitate cu bani europeni

În ceea ce privește programarea fondurilor europene 2021 – 2027 pentru proiectele de infrastructură, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, ne-a spus că are în vedere în primul rând reabilitarea drumurilor județene din zona Târgu Secuiesc.  

Prima dată o să finalizăm ceea ce am propus în zona Baraoltului și după aceea o să mergem în zona orașului Târgu Secuiesc pentru că și acolo avem drumuri județene, de pildă Sânzieni, Lemnia, Brețcu, în cercul ăla unde cu bună organizare am putea să facem deja și o pistă de biciclete”, a declarat miercuri, președintele Consiliului Județean Covasna. 

Acesta a spus că porțiunea de drum discutată are o lungime de 19 kilometri și a subliniat că acesta este un punct din planurile de viitor. 

Ședința s-a încheiat cu o informare tehnică privind activitățile ADR Centru realizate pentru îmbunătățirea percepției societății civile asupra impactului proiectelor de dezvoltare susținute din fonduri europene. În același timp, s-a vorbit despre importanța discuțiilor directe cu cetățenii privind  stadiul proiectelor europene derulate la nivelul fiecărui județ din regiune și explicarea beneficiilor aduse publicului larg. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.