Pagubele create de mistreți în culturile agricole, în creștere
Deși oficial sunt înregistrate 32 de cazuri, în realitate pagubele ar putea fi mult mai mari
Datele Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna arată că anul acesta porcii mistreți au făcut mai multe pagube decât în anii trecuți. Mai mult, în realitate situația ar putea fi și mai îngrijorătoare, dat fiind faptul că oamenii au încetat să mai declare toate pagubele.
Peste 30 de cazuri de distrugeri realizate de porcii mistreți sunt deja înregistrate oficial la APM Covasna. Pagubele afectează 47 de hectare de porumb, un hectar de grâu, 1,3 hectare de sfeclă roșie și 6,6 hectare de cartofi.
Atacurile mistreților din ultimii ani au determinat fermierii fie să își asigure pază umană în preajma culturilor agricole, fie să renunțe la a mai cultiva pământul.
„Mistrețul este o specie neprotejată. Ministerul nu prevede despăgubiri, iar gestionarii fondurilor de vânătoare nu au banii necesari să-i despăgubească, așa că mulți dintre cetățeni au renunțat să mai depună sesizări. Situația e mult mai gravă, în realitate, chiar și decât la urs, pentru că oamenii nu mai sunt motivați să raporteze problemele”, ne-a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, Gheorghe Neagu.
Încă de la jumătatea anului au fost emise autorizațiile de împușcare pentru speciile neprotejate vizând un număr de 1.067 de exemplare de mistreț, mai spun autoritățile.