Investiții de 23,4 milioane de euro în agricultura covăsneană
Peste 200 de proiecte au fost depuse de agricultorii privați din județ și contractate de AFIR Covasna în perioada 2014 - 2020
Creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene la nivel național a însemnat o majorare a investițiilor și pentru județul Covasna. Potrivit unui bilanț al Biroului Județean Covasna din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în perioada 2014 – 2020, 205 proiecte au fost depuse de beneficiari privați prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Valoare totală contractuală este de 23, 4 milioane de euro.
Statistica plasează AFIR Covasna în poziția de top la nivel regional centru.
„Suntem cel mai performant oficiu județean din Centrul Regional 7. Activitatea noastră și performanțele s-au concretizat printr-un număr remarcabil în ceea ce privește submăsura 4.1., cea care permite achiziționarea de utilaje agricole. Practic, fermierii covăsneni s-au axat în cea mai mare parte pe această submăsură și am putea spune că au reînnoit parcurile cu utilaje. Beneficiarii noștri sunt în cea mai mare parte persoane fizice autorizate și sunt din toate localitățile județului. În momentul de față avem 50 de proiecte contractate pe această submăsură. Valoarea totală contractată nerambursabilă este de 16,5 milioane de euro”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, directorul AFIR Covasna, Cătălina Savin.
În perioada 16 octombrie 2016 – 15 octombrie 2017, 163 dintre cele 205 proiecte erau active cu plăți. Valoarea plătită până la 15 octombrie 2016 a fost de 11,5 milioane de euro.
„Din punctul meu de vedere, mai mulți factori au concurat la obținerea acestei performanțe. În primul rând, seriozitatea beneficiarilor noștri. Pe de altă parte a contat și sprijinul din partea consultanților, care și-au respectat obligațiile contractuale cu beneficiarii. Bineînțeles, a contat și activitatea colegilor mei. Probabil că a contat că la noi, în județul Covasna, am încercat să fim mult mai apropiați de beneficiari, să venim în sprijinul lor și să le răspundem întrebărilor. Eu spun că succesul acesta se datorează unei munci de echipă”, a mai spus Cătălina Savin.
La nivel național, gradul de absorbție de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rural, coordonat de AFIR și Ministerul Dezvoltării Rurale, a crescut de la 15,3% la 35,29% în ultimul an. Potrivit statisticilor, în 2017, la împlinirea a 17 ani de activitate, AFIR a efectuat plăți de peste 1,7 miliarde de euro.