ECONOMIC 30 aprilie 2021

Fabrica de pantaloni din Estelnic se redeschide în toamnă pentru un proiect nou

de Iulia Drăghici - Taraș | 7436 vizualizări

Se va lansa și un portal online pentru comenzi personalizate 

Fabrica de la Estelnic, deținută de producătorul german Dr. Bock Industries, închisă anul trecut pe fondul scăderii comenzilor din cauza efectelor pandemiei de COVID-19,  se va redeschide la toamnă, dar într-un format diferit. Aici va funcționa un nou model de afacere, unic, spun reprezentanții companiei, în industria confecțiilor. În locul producției de masă, aici vor fi creați pantaloni făcuți la comandă, după gustul și mărimea fiecărui client. 

Ideea companiei care deține și Ready Garment Technology (RGT) Romania SRL de a dezvolta un nou model de afaceri bazat pe POD (Production on Demand), adică „Producție la cerere”, a venit pe fondul crizei economice cauzate de pandemie, dar și pentru a se plia pe mega-tendințele de pe piețele globale. Acestea arată că viitorul domeniului textilelor merge spre cererea de produse personalizate, nu produse în masă, dar și pe producție durabilă, prietenoasă cu mediul, nivel mai ridicat de responsabilitate socială corporativă, o mai bună trasabilitate a întregului lanț de aprovizionare, adică să știi de unde vine bumbacul, fermoarul, nasturii și alte materiale, plus și o viziune clară a circularității care include decizia de a reutiliza materialele textile. 

În prezent, acum marfa este produsă pentru un client anonim. (...) Ideea noastră este să facem o platformă, acum investim să o dezvoltăm, împreună cu un partener din Berlin. (...) Facem simulări, colectăm comenzi și producem. (...) Deocamdată începem doar cu pantaloni. (...) Ceea ce facem noi este pionierat, nu mai există, e absolut nou. Tot ce există pe piață sunt produse pe bază de stoc. Noi vom avea în stoc doar materiale. Vom folosi tehnica pe care o avem, ceea ce înseamnă că producerea nu va dura mai mult de două zile”, a spus miercuri, într-o conferință de presă, dr. Dietrich Bock, fondatorul Dr. Bock Industries, care deține fabrica RGT. 

Acesta a explicat și că va exista un site de comenzi online, unde clientul va putea alege materialul, culorile, nasturii. Măsurătorile vor fi făcute automat de un robot al aplicației, care va utiliza camera web sau a telefonului mobil. 

Printre avantajele acestui sistem de lucru, adică cel în care se fac pantaloni doar la comandă, după preferințele stricte ale clientului, este și cel că nu va exista surplus de marfă. În plus, coordonatorii spun că va aduce beneficii în special persoanelor care nu își găseau pantaloni pe măsură în rândul celor produse în masă. 

Tot procesul de producție, care va fi format din patru sau cinci unități de lucru, va avea loc la fabrica din Estelnic, care anul trecut s-a închis și peste 200 de persoane au fost disponibilizate. Pentru acest proiect vor fi angajate peste 40 de persoane, spun reprezentanții companiei, care precizează și că pe termen lung există potențial să se creeze 10 astfel de proiecte în România, adică în total peste 400 de locuri noi de muncă.  

Sistemul de remunerare nu va fi pe piese (acord) și salariile vor fi mai bune decât de obicei în industria confecțiilor.

Vom avea nevoie de oameni foarte pricepuți. Datorită acestui model de afaceri, și profilul muncii în domeniul textilelor se va schimba. Până acum vorbeam de producție în masă. În viitor, producția va fi organizată pe grupuri, în insule, cam opt persoane. Toți vor ști să facă toate operațiunile. Oricine trebuie să poată să înlocuiască pe oricine din grup”, a spus dr. Dietrich Bock. 

Sistemul a fost testat, cu mai mult de 50 de comenzi, au fost și livrate primele produse, iar reacțiile au fost foarte bune, spun reprezentanții firmei. 

Modelul de afaceri va fi lansat oficial în toamnă. 

Fabrica de la Estelnic a fost prima deschisă de Dr. Bock Industries AG în România, în 1993. 

„Compania este „înghețată” în acest moment, dar toate mașinile sunt încă acolo. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.