ECONOMIC 28 decembrie 2023

Cum și cine poate învinge seceta și de ce este acest subiect important acum

de Iulia Drăghici - Taraș | 3535 vizualizări

Fermierii au pâinea și cuțitul în mână. Avem chiar și ceapă și muștar. Și tot nu se apucă de mâncat”

Cheia este colaborarea. În multe domenii, printre care și cel al irigațiilor. Cu alte cuvinte, agricultorii care vor să aibă la dispoziție un sistem de irigații eficient și modern, și să nu mai depindă de toanele vremii, trebuie să se constituie de îndată în Organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI). Mesajul a fost subliniat de directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Covasna, Mihai-Ioan Moraru, care a venit și cu argumente pe acest subiect.

Fermierii trebuie să se unească, trebuie să se constituie în organizații. Apa nu poate fi trimisă la plantă wireless. Trebuie neapărat gândită din punct de vedere tehnic o infrastructură principală, apoi secundară, până apa ajunge la plantă. Și fiind o resursă atât de importantă în ultima perioadă, e important să o manageriem așa cum trebuie. (...) Trebuie să se organizeze în OUAI-uri, înscrise la Ministerul Agriculturii. Putem să le predăm atât infrastructura secundară de irigații, cât și cea de desecare. (...) Trebuie să se unească, să acceseze fonduri europene care până în 2027 sunt finanțabile 100%. (...) Trebuie să se organizeze și la noi găsesc toată consultanța privind accesarea de fonduri europene. (...) Cheia este la fermieri. Au pâinea și cuțitul în mână. Avem chiar și ceapă și muștar. Și tot nu se apucă de mâncat. Plastic vorbind, asta este situația”, a spus, într-o conferință de presă, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Covasna, Mihai-Ioan Moraru.

Tot acesta a punctat și care sunt câteva dintre beneficiile care vin la pachet cu un astfel de sistem, pe lângă organizarea mai bună, eficientizarea și economisirea resurselor naturale.

În momentul în care fermierul cere apă prin infrastructura de îmbunătățiri funciare, cubajul de apă pe care îl contractează la SGA devine gratuit, pentru că noi asigurăm gratuitatea apei de irigații și tot ce înseamnă cheltuielile de energie de infrastructură secundară, adică cea care ține de organizațiile de udători, este subvenționată cu până la 50% de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Adică fermierul, sau organizația din care face parte, își plătește integral energia electrică, după care se prezintă la noi cu facturile, iar în baza Legii 25, până în 50 de procente primește înapoi subvenție suma cheltuită”, a explicat Mihai-Ioan Moraru.

Acesta a precizat și că la nivelul județului Covasna a fost inițiat un proiect pilot, pe bază de conducte îngropate, care are principalul avantaj eficiența, în sensul că apa nu se mai evaporă ca la suprafață și ajunge exact unde trebuie, adică la rădăcina plantei. Dorința este de a extinde acest sistem, însă este nevoie de cooperarea agricultorilor, care sunt principalii beneficiari.

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare prin Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Covasna are în administrare trei amenajări de irigații în suprafață totală de 4.087 de hectare. Acestea sunt: amenajarea Câmpul Frumos (în suprafață de 2,98 de ha, cu sursă de apă Râul Olt), amenajarea Moacșa (în suprafață de 1.300 de ha, sursă de apă - Lacul de Acumulare Pădureni) și amenajarea Brateș (în suprafață de 460 de ha, având sursa de apă Râul Negru).

În amenajarea Câmpul Frumos s-a reabilitat prin Planul Național de Investiții (PNI) stația de Pompare de Bază pentru irigații. Lucrarea a fost finalizată în anul 2020. A avut o valoare totală de aproape 3,5 milioane de lei.

În cadrul acestei amenajări, infrastructura principală deservește trei OUAI-uri: Ghidfalău (pe suprafața de 987 de ha), Sfântu Gheorghe (pe suprafața de 986 de ha) și Ozun (pe suprafața de 1.015 de ha, cu mențiunea ca acest OUAI a preluat prin protocol infrastructura secundară de irigații doar în anul 2020, urmând să găsească soluții potrivite pentru reabilitarea acesteia).

Datele au fost prezentate într-un raport pe anul 2023 al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare - Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.