Culturile de cartof și grâu, în pericol din cauza vremii
Agricultorii spun că producția va scădea cu cel puțin 30%
Potrivit specialiștilor, datorită vremii nefavorabile din ultima perioadă, culturile agricole tind să sufere destul de mult, iar în pericol sunt atât cele de cartof, cât și cele de cereale. Agricultorii covăsneni sunt îngrijorați pentru că din cauza ploilor abundente, utilajele nu pot intra pe câmp, ceea ce face ca tratarea fitosanitară a culturilor să fie aproape imposibilă.
Directorul Direcției pentru Agricultura Județeană Covasna, Könczei Csaba, spune că deși situația nu este alarmantă deocamdată, este foarte posibil ca producția să fie diminuată procentual din cauza vremii excesiv de ploioase.
„Problema mare nu este excesul de apă, deși și aceasta este o problemă, ci faptul că nu se poate intra pe terenul agricol și nu se pot trata culturile din punct de vedere fitosanitar. E foarte moale pământul și nu ai cum să intri cu utilajele că se înfundă. Dacă nu poți face tratamentele fitosanitare corespunzător și în timp optim, se diminuează procentual producția. Acum se simte la cartof cel și cel mai mult și la cerealele de toamnă, respectiv la grâul de toamnă”, ne-a spus Könczei Csaba.
Momentan, este prea devreme pentru a oferi un răspuns clar referitor la efectele pe care le-ar putea avea asupra agriculturii fluctuațiile necorespunzătoare ale vremii, pe termen lung, spune specialistul. Potrivit acestuia, la sfârșitul lunii iunie se vor efectua evaluări care vor stabili dacă există posibilitatea ca prețurile la culturile afectate să crească.
„Pe câmp e problemă mare”
Și agricultorii covăsneni se arată îngrijorați din cauza ploilor dese din ultimele luni.
„Ne-a afectat și pe noi vremea asta ploioasă. Din cauză că pământul nu e lutos, ci nisipos, apa la Câmpu Frumos se ridică la suprafață și totul e în apă, asta e problema. În solarii sunt protejate culturile, dar pe câmp e problemă mare. La mine cel puțin cartoful nu e în pericol pentru că am o suprafață mică, dar celelalte legume sunt, cu siguranță. Cel puțin 30% din producție va fi afectată, respectiv recolta va scădea. Vom încerca să nu ridicăm prețurile din cauza asta, chiar dacă vom pierde noi probabil. Pentru mine e mai bine să fie secetă decât să plouă, pentru că pot să ud, dar apa mi-a afectat și murele și zmeura”, ne-a spus producătorul agricol Alic Cucu.
Atât reprezentantul Direcției Agricole Covasna, cât și agricultorii spera totuși ca ploile care s-au abătut peste județul Covasna în ultima perioadă să nu țină toată vara.
Și anul trecut vremea nefavorabilă pentru agricultură părea să zădărnicească munca fermierilor covăsneni. Seceta și inundațiile le-a dat bătăi de cap în 2018, însă cu toate acestea producția a fost peste așteptări.