ECONOMIC 16 mai 2018

Companiile obligate să angajeze o persoană care să se ocupe cu protecția datelor personale

de Geanina Lupșa | 1322 vizualizări

Din 25 mai, intră în vigoare Regulamentul General de Protecție a Datelor

Numirea unui responsabil care să se ocupe cu protecția datelor va fi obligatorie pentru entitățile publice (autorități naționale, regionale și locale), dar și pentru firmele care au ca activități principale prelucrarea periodică și pe scară largă a datelor personale  începând cu data de 25 mai, 2018.

Regulamentul (UE) 2016/679 privind datele cu caracter personal la care toate țările Uniunii Europene trebuie să se supună va intra în vigoare de la 25 mai, 2018. Astfel, fiecare entitate va trebui să desemneze o persoană care să se ocupe cu protecția datelor personale.

„Într-un dosar personal există și buletin, certificat de naștere, o să fie puțin controversat, deoarece persoana desemnată de angajator să se ocupe cu datele personale azi poate să lucreze acolo, mâine poate să nu mai lucreze acolo, deci nu chiar toată lumea mai are voie de pe 25 mai să aibă accesul la date cu caracter personal. (…) Fiecare entitate publică sau privată va trebui să aibă o persoană desemnată care să ocupe de datele personale, probabil ar trebui să facă și un curs, să știe ce să facă”, ne-a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, Liliana Balmuș.

Pentru nerespectarea Regulamentului European privind Protecția datelor cu caracter personal (GDPR) autoritățile vor aplica amenzi ce pot ajunge până la 4% din cifra anuală de afaceri.

Astfel, prin intrarea în vigoare a Regulamentului 2016/679 de la 25 mai a.c. dosarele personale ale fiecărui salariat vor fi păstrate în condiții care asigură securitatea datelor.

Propunerea legislativă privind măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 a fost iniţiată de senatorii Carmen Dan şi Şerban Nicolae.

Geanina Lupșa

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.