Cifrele arată prosperitate, realitatea sugerează stagnare: Județul Covasna între prognoze și percepții
Calculele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) pentru acest an arată că în județul Covasna ar trebui să fie o creștere economică de 3,1% față de anul trecut. Pe de altă parte, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András György consideră că economia stagnează în județul nostru, dar că acest lucru se observă și la nivel european.
Deocamdată, o analiză concretă și globală nu se poate face, pentru că rezultatele economice pe anul 2023 ale firmelor din județul Covasna nu au fost publicate. Asta cu toate că anul trecut au fost făcute publice în august.
„Baza de date cu rezultatele economice pe anul 2023, cu toate firmele din județul Covasna, nu am primit-o încă. În mod obișnuit, în această perioadă a anului, deja le aveam. Noi primim din București aceste date de la Camera Națională, care la rândul ei primește de la Registrul Comerțului și de la Ministerul de Finanțe. Se pare că în acest an, din cauza faptului că la Registrul Comerțului sunt niște lucrări, întârzie”, a explicat președintele CCI Covasna.
Edler András György spune însă că din primele comparații se vede o descreștere la nivelul județului.
„Am comparat primele 10 firme din județul Covasna după cifra de afaceri. Am comparat rezultatele lor pe anul 2022 cu anul 2023, iar în ceea ce privește cifra de afaceri, este o descreștere. Deci, cifra de afaceri a primelor 10 firme pe anul 2022 este mai mare decât cifra de afaceri a primelor 10 firme pe anul 2023. Și totodată, în ce privește profitul, avem și acolo o descreștere în anul 2023 față de anul 2022. Singurul domeniu unde avem o creștere este numărul de salariați. Într-adevăr, acolo avem o mică creștere, ceea ce este bine”, a spus Edler András György.
Ce semnale vin de la firmele din județul Covasna
Realitatea din teren vine și ea cu niște concluzii deja conturate.
„Pe de altă parte, și asta deja este o percepție subiectivă, am vrut să simt puțin piața. Am discutat cu reprezentanții unor firme mai mari, din diverse domenii, din județul Covasna, ca să văd cum simt ei lucrurile din punct de vedere economic și majoritatea au zis că ok, poate că pe cifre suntem la nivelul anului 2022 sau avem o mică creștere, dar pe volum avem o descreștere”, ne-a declarat președintele CCI Covasna.
Ce înseamnă volum
Edler András György a explicat pentru cititorii Observatorului de Covasna ce înseamnă volumul, în termeni economici:
„Anul trecut am vândut 2 kg de zahăr fiecare cu 4 lei. Anul ăsta am vândut un singur kilogram de zahăr cu 8 lei pentru că a crescut între timp prețul zahărului. Deci din punct de vedere al cifrelor am aceiași 8 lei de anul trecut, dar din punct de vedere al volumului, vânzările mele s-au înjumătățit”.
Factorii care influențează economia în prezent
Războiul din Ucraina este unul dintre cei mai importanți factori care influențează economia, în toată Europa, inclusiv în țara noastră.
„Economia Europei suferă, motivele sunt multiple și se leagă, după părerea mea, de războiul din Ucraina care a cauzat în mod direct și indirect creșterea semnificativă a prețurilor la energie. În mod direct, prin faptul că ucrainenii au distrus conductele de gaze Nord Stream 1 și 2 pe unde Europa se alimenta cu gaze ieftine din Rusia, iar în mod indirect, prin faptul că aparatul de război din Ucraina are nevoie de mult carburant, carburant ce este furnizat în mare parte din Europa, iar acest lucru se reflectă, conform principiului cererii și ofertei, în prețul crescut al carburanților”, a explicat Edler András György.
Green Deal (Pactul Verde European) este, potrivit președintelui CCI, al doilea cel mai important factor care afectează economia, dar mai ales industria auto din toată Europa.
„Mai intervin și reglementările destul de stricte legate de Green Deal, care afectează semnificativ industria auto, iar Germania, motorul economic al Europei, este afectată semnificativ de ambele aspecte, ceea ce se reflectă în performanțele foarte slabe ale economiei germane și, prin efectul de spirală, are impact negativ asupra industriei din țările Europei în general” , a concluzionat președintele CCI Covasna.
Este util de precizat și că, așa cum notează sursele oficiale, „Green Deal este un set de inițiative și politici prin care Comisia Europeană și-a propus să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere al climei și poluării, până în 2050”.
Anul trecut, alături de județele Galaţi și Ialomiţa, județul Covasna a avut o creștere economică de doar 0,1%, Harghita 0,2% iar Brașovul de 3,6% potrivit (CNSP).
În momentul de față datele economice pentru a doua jumătate a anului 2024 nu apar încă la EUROSTAT. Vom reveni cu informații legate de subiect când acestea se vor actualiza.