ECONOMIC 6 februarie 2019

Ce efecte economice ar putea avea Pesta Porcină Africană

de Daniela Luca | 957 vizualizări

Potrivit autorităților covăsnene, virusul mortal nu va afecta culturile agricole

Pătrunderea Pestei Porcine Africane (PPA) în județ ar putea avea efecte economice simțitoare și va duce la o instabilitate a pieței, afirmă directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna, Könczei Csaba. Potrivit acestuia, este posibil ca prețurile la carnea de porc să scadă, dar această micșorare de preț va fi urmată de o scumpire inevitabilă.

Deși nu se poate afirma cu exactitate dacă Pesta Porcină Africană va duce la  majorarea prețurilor la carnea de porc, instabilitatea pieței va fi cu siguranță un efect al pătrunderii virusului pe teritoriul județului Covasna, potrivit directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna, Könczei Csaba.

Astfel, în cazul în care nu vor fi luate măsuri imediate pentru a limita răspândirea bolii, efectele economice pot fi semnificative.

Culturile agricole, însă, sunt în afara oricărui pericol pentru că focarele existente în județ nu au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți, explică specialistul.

„Nu pot să afirm dacă se va mări prețul sau nu, dar o să avem o instabilitate pe piață. Poate la un moment dat o să avem niște prețuri foarte scăzute pentru că fiecare vrea să scape de porcul din gospodărie, dar la un moment dat vom avea și prețuri majorate. Deci va fi mult mai volatilă piața decât în cazul unei stabilități de efectiv de porcine. Asupra culturilor agricole nu are nici o influență, dar sigur va avea efecte pe piața cărnii de porc. Cultura sau parcela este arsă doar în cazul în care vectorii de transmitere a virusului, în speță porcul mistreț, este undeva într-o cultură, cum ar fi cultura de porumb”, a declarat pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, Könczei Csaba, care a mai precizat că tot ce ține de lupa împotriva virusului PPA nu intră în atribuțiile instituției pe care o conduce.

Neglijența umană, cauză pătrunderii Pestei Porcine Africane în județ

Virusul mortal a fost adus, potrivit specialistului, fie prin introducerea ilegală a animalelor vii pe teritoriul județului, fie printr-o pomană a porcului adusă dintr-o zonă în care virusul este activ.

 „Este o situație destul de gravă, din păcate. Noi speram că nu o să ajungă în județul Covasna. Știu că DSV-ul a încercat să ia toate măsurile în acest sens. Este neglijență umană, asta e sigur. Nu s-a găsit nici un cadavru de mistreț, porc sălbatic, asta înseamnă că virusul a fost adus în județ datorită neglijenței umane”, a explicat Könczei Csaba, adăugând că nu există nici un tratament care să prevină sau să vindece această boală agresivă, iar singura posibilitate este de a limita focarele prin exterminarea porcilor din zona afectată.

Ce trebuie să știe crescătorii de porcine

Covăsnenii care au porci în gospodărie trebuie neapărat să țină cont de două lucruri, susține Könczei Csaba. În primul rând, orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoștința autorităților sanitare veterinare. În al doilea rând, este strict interzisă cumpărarea sau vânzarea de carne de porc în zonele în care există focar, sau în zonele apropiate.

 „Prima și principala atribuție a fermierilor este ca în momentul în care observă ceva ieșit din comun, să sune imediat și fără echivoc la medicul veterinar din zonă. Dacă în comportamentul animalelor se ivește ceva suspect, dacă nu mănâncă sau nu se mișcă, atunci trebuie anunțat imediat medicul veterinar. Al doilea lucru important este să nu cumpere și să nu vândă carne de porc. De asemenea, nu trebuie să primească carne de porc de la nimeni, mai ales din zonele apropiate focarului, sau din alte județe, indiferent de la cine”, a mai spus directorul.

Acesta a amintit și despre faptul că virusul PPA nu poate afecta starea de sănătate a omului, chiar și în cazul contactului direct cu animalele bolnave. În schimb, dacă deținătorii de porcine vor să sacrifice animalul, aceștia trebuie să se asigure că nu sunt în apropierea unui focar delimitat de Direcția Sanitară Veterinară. Tăierea porcului în zona focarului sau în apropierea acestuia este interzisă pentru că virusul este rezistent la frig sau la îngheț.

Conform datelor Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor, pe teritoriul județului Covasna există șase ferme de porcine, două dintre care nu sunt populate.

Astfel, deși virusul nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, totuși acest virus ar putea avea impact simțitor la nivel economic și social.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.