ECONOMIC 13 iunie 2018

Cartea Funciară, subiect într-un proiect de lege inițiat de un senator covăsnean

de Iulia Drăghici - Taraș | 2703 vizualizări

Documentul se dorește a fi adoptat în procedură de urgență

Senatorul PMP de Covasna, Gheorghe Baciu a inițiat un proiect de lege prin care își dorește rezolvarea problemelor cauzate de evidențele neclare din Cartea Funciară. Politicianul Partidului Mișcarea Populară spune că va solicita ca actul să fie adoptat în procedură de urgență, mai ales că nerezolvarea neclarităților în această situație ar putea afecta toți beneficiarii  de subvenții APIA.

„Sunt foarte, foarte preocupat de a rezolva o problemă foarte, foarte grea care se află în Ardeal, unde funcționează cartea funciară. Am făcut un proiect de lege, l-am inițiat, dar încă nu l-am depus, mai am de luat câteva semnături. Am discutat cu PSD, cu Nicolae Șerban, cu Robert Cazanciuc, cu Adrian Țuțuianu de la PSD care sunt și juriști (…), am încercat să le explic să nu îl ia ca pe un proiect de lege  venit de la un partid  din  opoziție, ci ca pe un  proiect de lege absolut necesar acestei zone din țară.

Eu, ca fost primar, care știu ce greutăți trage fiecare cetățean atunci când vrea să își facă o casă, nu are pământul pe nume, când vrea să își bage curent electric, nefiind în Cartea Funciară nu face nimic,  iar în 2020 toate subvențiile pe suprafață de la Uniunea Europeană numai și numai dacă suntem proprietari, nu deținători de terenuri, numai atunci se mai dau și atunci am putea rezolva această chestiune”, a declarat senatorul PMP de Covasna, Gheorghe Baciu, joia trecută, în cadrul unei conferințe de presă.

În ce constă proiectul de lege

În esență, proiectul de lege caută să împroprietărească oficial, cu niște condiții, pe cei cu terenuri înscrise în Registrul Agricol.

„El e foarte simplu, am căutat să îl simplific, să nu fac din asta o altă acțiune birocratică, foarte greu de mers la ea și de  finalizat de fiecare proprietar de teren. Şi, atunci, în general, înseamnă că ce avem în Registrul Agricol se transformă în proprietate, cu niște condiții – o dată de vechime, dacă în ultimii 5-10 ani, să vedem cât va rămâne termenul negociat cu ei, nu a fost atacat în instanţă, nu a fost revendicat, nu a fost supus unor schimbări nici de noi, care acum îl deținem, dar nici de antecesorii noștri, adică de tatăl de la care mi-a venit moștenirea.

Și atunci ar trebui ca de la Registrul Agricol, unde avem o primă evidență a terenurilor, de la fiecare primărie, să se elibereze împreună cu APIA o fotocopie a parcelei cu vecinătățile, suprafața să fie cea înscrisă în Registrul Agricol și aia să o înscrie și în Cartea Funciară. Iar în dispozitivul legii am pus următorul articol de final prin care atunci când se termină măsurătoarea cadastrală cu mijloace electronice de calcul a suprafețelor și măsurătorilor, suprafața înscrisă acum cu acest proiect de lege să fie corectată cu suprafața rezultată din măsurătoarea cadastrală clară, care aduce la plan fiecare teren şi ne dă suprafață reală. Şi atunci, în felul acesta am putea rezolva cele două mari, mari probleme – o dată proprietatea pentru fiecare parcelă și pentru fiecare deținător și un alt lucru am putea să accedem, din 2020 încolo, toate fondurile Uniunii Europene care ne sunt puse la dispoziție pentru suprafețele de teren mai mari de 50 de ari, cum au ei acolo la APIA”, a mai explicat senatorul Gheorghe Baciu.

Procedură de urgență

Senatorul a declarat de asemenea că își dorește inițierea procedurilor de adoptare a proiectului de lege cât mai rapid pentru a evita situația de peste doi ani, când fermierii care nu au terenurile înscrise în Cartea Funciară ar putea să piardă subvențiile de la Uniunea Europeană. „Săptămâna viitoare predau proiectul de lege și vreau să vedem dacă pot să obțin o procedură de urgență, că oricum este urgență dacă în 2020 nu mai putem lua subvenții cred că poate fi pus ca urgență”, a mai spus acesta.  

Cartea Funciară este un registru de publicitate imobiliară. Pentru imobilele înscrise în acest registru statul garantează atât dreptul de proprietate, cât și corectitudinea înscrisurilor care au stat la baza înscrierii în aceasta.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.