Caravană pentru promovarea investițiilor în zona montană
Acțiuni de informare au loc miercuri în Sfântu Gheorghe și Covasna
Caravana Montantă coordonată de Agenția Națională a Zonei Montane ajunge miercuri, 26 iunie, în județul Covasna. În această zi sunt programate două întâlniri: între orele 9:00 – 11:30 la sediul Instituției Prefectului Județului Covasna și între orele 13:30-16:00, la Casa Orășenească de Cultură a orașului Covasna.
„Sunt așteptate toate persoanele interesate din județul Covasna, fermieri/producători, asociații, federații, cooperative, reprezentanți din cadrul primăriilor, societăți comerciale, composesorate etc., pentru a participa la aceste ședințe de informare”, arată anunțul de presă transmis redacției Observatorul de Covasna și semnat de ing. Marius Andrei Dănilă, de la Agenția Națională a Zonei Montane, Oficiul de Dezvoltare Montană Întorsura Buzăului.
La acțiuni vor fi prezenți: consilierul personal al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Tiberiu Ştef, consilierul Agenției Naționale a Zonei Montane, Dumitru Șovea, dar și reprezentanți ai Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, APIA Covasna, OJFIR Covasna și DSVSA Covasna.
„În cadrul întâlnirilor se vor prezenta următoarele materiale:
- prezentarea Agenției Naționale a Zonei Montane, cu structurile sale teritoriale (centre regionale de dezvoltare montană și oficii de dezvoltare montană);
- Legea Muntelui nr. 197/2018;
- noua delimitare a zonei montane stabilită prin Ordinul comun emis de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 97 din 19 februarie 2019 și ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr. 1.332 din 14 martie 2019 privind aprobarea criteriilor de încadrare și a listei localităților din zona montană;
- stadiul actual al Programului de încurajare a investițiilor în zona montană (înființarea centrelor de colectare/procesare lapte în zona montană, a centrelor de sacrificare a animalelor și prelucrare a cărnii, înființarea stânelor montane, a centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii, a centrelor de colectare și prelucrare primară a ciupercilor și fructelor de pădure și a plantelor medicinale): legi, HG, proiecte-tip;
- modul de dobândire a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan””, mai arată sursa menționată.
La finalul prezentării, membrii echipei de lucru vor răspunde punctual problemelor întâmpinate de comunitățile din zona montană a județului Covasna.
Caravana montană de informare și promovare a programelor de investiții pentru zona montană este constituită în urma Ordinului nr. 981/01.04.2019 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale - de către Agenția Națională a Zonei Montane, împreună cu Direcția pentru Agricultură Județeană Covasna.