ECONOMIC 9 februarie 2018

APIA Covasna: 2017, un an de excepție

de Iulia Drăghici - Taraș | 990 vizualizări

Peste 13.500 de fermieri covăsneni din totalul de 14.000 și-au primit subvențiile pe anul trecut

În 2017, agricultorii covăsneni au fost răsplătiți pentru munca depusă conform promisiunilor, arată datele de la Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna. Peste 13.500 de covăsneni, din totalul de 14.000 aflați în evidențe, și-au primit banii pentru anul trecut.

„Avem motive de bucurie pentru că subvențiile pe anul 2017 s-au plătit la timp. Urmează să se plătească și sprijinul cuplat, pe vegetal, respectiv pe cultura de sfeclă, în cuantum de 790 de euro. Practic, 2017 a fost un an de excepție. A fost un an foarte bun și din punct de vedere meteorologic și agricol, dar și profitabil pentru agricultori, deoarece au fost producții bune și subvențiile au fost plătite la timp, fermierii au avut bani cu care să facă lucrările agricole la timp, ceea ce este esențial pentru a avea rezultate deosebite”, a declarat, joi, pentru „Observatorul de Covasna”, directorul APIA Covasna, Marius Popica.

Acesta a precizat, de asemenea, că și cei 500 de fermieri care încă nu și-au primit banii vor beneficia de drepturile bănești promise în această lună.

„Mai e un număr de 500 de fermieri din zona Întorsura Buzăului, Zagon și Covasna, care au fost în control prin teledetecție și care vor fi deblocați în această lună. Practic, la ora aceasta, mare parte a banilor deja au fost virați către fermieri”, a declarat Marius Popica.

Directorul APIA a ținut să sublinieze și faptul că, cel puțin până în 2020, nu ar mai trebui să fie probleme din punct de vedere al plății subvențiilor.

„Politica agricolă este fără modificări până în 2020, bugetul, atât al fondurilor europene, cât și sumele plătite din bugetul național, este stabilit până în 2020 și de aici nu vor fi niciun fel de surprize sau fluctuații, deci fermierii pot liniștiți să-și cultive terenurile și să-și facă calculele, pentru că au predictibilitate și au câțiva ani în față pe care, dacă îi cultivă serios, ar putea avea rezultate bune”, a explicat acesta.  

În județul Covasna, 14.000 de fermieri din județ beneficiază de subvenții de la APIA, iar suprafețele în plată se ridică la 110.000 de hectare. Dintre acestea, 55.000 de hectare sunt înregistrate ca suprafețe agricole și 55.000 de hectare ca pășuni sau fânețe.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.