ECONOMIC 13 septembrie 2017

An bun pentru producția de cartofi

de Iulia Drăghici - Taraș | 887 vizualizări

Specialiștii în agricultură preconizează o scădere a prețului cartofilor față de anii precedenți

Producția de cartofi din județul Covasna prezintă, anul acesta, o tendință crescătoare, spun specialiștii în agricultură. Dacă, în alți ani, producția multianuală ajungea la maxim 21 de tone pe hectar, anul acesta se arată deja o majorare cu circa șapte tone. Mai mult, și suprafața plantată este cu aproape 2.000 de hectare mai mare decât în anii anteriori.

Cu toate că, de circa opt ani, s-au înregistrat doar scăderi la producția de cartofi, vremea favorabilă și creșterea suprafețelor pe care s-a cultivat această legumă (13.873 de hectare) au făcut ca, în 2017, producţia să fie crescută.

Specialiștii spun că, până acum, s-a recoltat circa 45% din suprafața totală și este de așteptat ca în județ să fie produse circa 280.000 de tone de cartofi.

„Anticipăm o recoltă destul de bună, mai bună decât media multianuală. Tot anul agricol, cel puțin la produsele recoltate până acum, de la cerealele de toamnă, de primăvară şi acum cartoful, prezintă o producție mai bună decât media multianuală, asta datorită precipitațiilor venite la timp, cu o ciclicitate aproape optimă. Este un an special, în acest sens. (...) Până în momentul actual, pe suprafețele ce s-au recoltat, respectiv cu prioritate cartofii timpurii pentru industrializare, avem o producție în jur de 28 de tone la hectar. Producția medie multianuală era undeva între 20 și 21 de tone pe hectar”, a declarat, marți, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna, Könczei Csaba.

Producția mare duce la scăderea prețurilor

Totuși, spune acesta, oferta bogată duce la scăderea prețului, care, deși e un lucru pozitiv pentru cumpărător, este mai puțin avantajos pentru producător.

„Din păcate, în momentul în care avem o producție bună, automat oferta este mai mare, deci piața pierde valoric. Eu preconizez că prețul cartofului va fi mai mic decât anul trecut sau deja este mai mic. În unele cazuri este prea mic. Acum, spre exemplu, se vinde cu 35–45 de bani maximum, ceea ce înseamnă că este aproape egal cu prețul de producție”, a spus Könczei Csaba, care a mai precizat că diferența dintre prețul la producător şi cel afișat la rafturile supermarketurilor este datorată taxelor suplimentare implementate de acestea.

„Politica formării prețurilor în magazin, mai ales în supermarketuri, este destul de ciudată, pentru că factorul primordial nu este prețul la producător”, a mai spus Könczei.

De precizat este și faptul că, în județul Covasna, există spații de depozitare pentru circa o treime din producția multianuală, respectiv 75.000 de tone.

Cartoful de sămânță, afacere mai profitabilă

De asemenea, directorul Direcției Agricole a declarat că i-ar îndemna pe producătorii de cartofi să se axeze mai degrabă pe producția de cartofi de sămânță, care este mai profitabilă. În plus, județul Covasna chiar a fost renumit pentru producția de cartofi de sămânță, deci nu ar fi o premieră în domeniu.

„Sper că o să ne dezvoltăm spre cartoful de sămânță. Cândva, înainte de 1989, acesta era foarte căutat în toată țara, fiindcă marea majoritate a producției de cartofi din județ era pentru sămânță, pentru multiplicare în alte județe din țară. Noi ar trebui să ajungem înapoi, la nivelul acesta. Clima în zona noastră este foarte favorabilă pentru producția de sămânță de cartofi. Noi ar trebui să fim mijlocul producției de cartofi la nivel de țară, nu doar în județ”, a explicat Könczei Csaba.

Directorul Direcției Agricole covăsnene a mai precizat că prețul unui kilogram de cartofi de sămânță este între unu și patru euro.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.