ECONOMIC 27 octombrie 2022

8 case din Bicfalău vor rămâne autentice, cu bani de la UE

de David Leonard Bularca | 1271 vizualizări

Primarul din Ozun, Bordás Enikő, a semnat contractul de finanțare pentru restaurarea și conservarea caselor construite conform arhitecturii din zonă 

Opt case din Bicfalău, comuna Ozun, de pe celebrul Drum al Conacelor, vor fi restaurate și conservate, datorită arhitecturii pe care o au, specifice zonei. Luni, 24 octombrie, primarul din Ozun, Bordás Enikő, a semnat contractul de finanțare pentru acest demers. Banii sunt asigurați prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – fonduri UE – și este vorba despre o sumă care, rotunjită, ajunge la 2 milioane 800 de mii de lei, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Bordás Enikő. 

În perioada următoare se va stabili ce tip de lucrări sunt necesare pentru fiecare casă în parte, iar apoi urmează execuția lucrărilor, a spus Bordás Enikő. 

„Acum urmează să stabilim pentru fiecare casă inclusă în proiect ce trebuie să se întâmple. Deci sunt unele case la care trebuie să facem niște renovări, refacerea acoperișului, de exemplu. Proiectul are ca scop refacerea acestor case așa cum au fost ele la început, la construire, să își păstreze forma inițială. Sunt unele case la care s-au făcut amenajări sau renovări care nu trebuiau făcute. Acum trebuie refăcută ori fațada, ori intrarea, ori împrejmuirea, acoperișul, ferestrele. Cam în mare în asta constau aceste lucrări”, a explicat, pentru redacția noastră, primarul. 

Dintre cele opt case, șapte au proprietari privați, iar una dintre ele este a primăriei din Ozun. Planul autorităților locale este ca, în viitor, casa pe care o dețin să fie transformată în muzeu. 

„Casele sunt numai din Bicfalău, pentru că este Drumul Conacelor, că sunt în jur de 40 de conace. Tocmai acesta este țelul proiectului, să refacem peisajul acolo. Sunt proprietari privați la șapte case, iar la a opta casă proprietar este primăria. La casa unde este proprietar primăria vrem să amenajăm un muzeu, dar nu acum, mai târziu. Deocamdată facem tot ce putem prin acest proiect, după aceea vedem ce reușim să mai facem în viitor”, a mai spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Bordás Enikő. 

Primarul din Ozun a semnat contractul de finanțare pentru acest demers la București, în prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Marcel Boloș. 

Prin PNRR, țara noastră ar urma să primească 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,248 miliarde de euro granturi (bani care nu vor trebui înapoiați), iar alți 14,935 de miliarde de euro împrumuturi, se arată pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, mfe.gov.ro. 

Sursa foto: Bordás Enikő/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.