ECOLOGIE 22 septembrie 2011

Vineri are loc un marş al bicicliştilor în săptămâna mobilităţii

de Székely Emőke | 627 vizualizări

Bicicliştii sunt membri ai traficului, la fel ca şi pietonii sau conducătorii de autovehicule, aşadar trataţi-i cu respect. Acesta este mesajul fiecărui Critical Mass organizat în lume, şi acesta este şi mesajul celui organizat an de an la Sfântu Gheorghe. Ediţia din acest an va avea loc vineri în cadrul Săptămânii mobilităţii. Despre eveniment, dar nu numai, am stat de vorbă cu Balint Gyula sau Jacko, aşa cum îl ştie lumea, el fiind organizatorul evenimentului.

- Care este de fapt importanţa evenimentului de vineri?

- Mi-aş dori să putem continua ceea ce am început acum doi ani de zile. Atunci s-au adunat peste o mie de ciclişti, care au defilat pe străzile oraşului. Ne-a surprins pe toţi masa mare de oameni, dar totul a decurs fără incidente, iar acea defilare a fost aleasă ca fiind cea mai mare de acest gen organizată de către sfera civilă.

- Înainte de acest succes înregistrat în 2009, aţi mai avut astfel de manifestări?

- Da, eu am copiat ideea de la colegii din Târgu Secuiesc, iar între timp am reuşit să îi şi întrecem pe ei. La primele astfel de evenimente organizate de către mine au participat numai în jur de 30-50 de persoane. De aceea vă spun că ediţia de acum doi ani a întrecut orice aşteptare. Dar a fost un lucru pozitiv şi faptul că la cea de a treia, a patra ediţie, cu toate că numărul participanţilor nu a fost foarte mare, am primit sprijin de la mai multe firme şi instituţii.

- Care este scopul vostru cu aceste manifestări?

- Scopul tuturor manifestărilor critical mass este acela de a atrage atenţia asupra faptului că şi cicliştii merită acelaşi respect ca şi toţi ceilalţi participanţi la trafic. Vrem ca cei de la volan să înţeleagă faptul că şi cicliştii pot avea prioritate în trafic, dar şi că puţinele benzi destinate lor nu sunt locuri de parcare. Sunt multe accidente în care sunt implicaţi biciclişti, iar asta înseamnă că este timpul să tragem un semnal de alarmă. Sigur, sunt multe cazuri în care bicicliştii sunt de vină pentru accidente, dar tind să cred că problema majoră este lipsa pistelor destinate lor.

- Vezi vreo îmbunătăţire a situaţiei în viitorul apropiat?

- Autorităţile sunt cele care ar trebui să facă mai multe în acest sens. Noi cicliştii nu putem construi piste. Trist este că nu putem educa tinerii, copiii să folosească bicicleta de la vârste fragede, pentru că nu există posibilitate ca o familie să meargă împreună pe două roţi. Copiii au acces pe drumul public numai după o anumită vârstă, iar pe trotuar ciclismul este interzis. Această situaţie paradoxală ar trebui rezolvată cumva.

- Crezi că se fac măcar paşi mărunţi spre rezolvare?

- Sunt câteva iniţiative, iar faptul că din ce în ce mai multe personalităţi locale, atât din cadrul instituţiilor, dar şi oameni de afaceri folosesc bicicleta pentru a se deplasa, este un pas important în a înţelege că a merge cu bicicleta nu este un lucru degradant.

Aşadar, vineri de la ora 16 iubitorii acestui sport sunt aşteptaţi în centrul oraşului, unde vor fi proiectate câteva scurt metraje, iar după aceea, de la ora 18, bicicliştii, cu mic, cu mare vor defila pe străzile oraşului.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.