ECOLOGIE 5 iunie 2018

Un nou workshop „Case din baloți de paie”, la toamnă

de Geanina Lupșa | 1265 vizualizări

Succesul primei ediții determină organizatorii să continue cursurile

Prima sesiune a cursurilor  pentru construirea de case ecologice din baloţi de paie, iniţiată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AgroSIC Covasna s-a desfășurat în perioada 1-3 iunie 2018. Aceasta pare să fi avut un succes deosebit, declară organizatorii. Tocmai din acest motiv, membrii asociației vor mai organiza un astfel de workshop în toamna acestui an.

Pe lângă cele 50 de locuri disponibile inițial, din cauza numărului mare de solicitări de înscriere, organizatorii au fost nevoiți să recurgă la  o „listă de aşteptare“, astfel în total, la prima sesiune a cursurilor pentru construirea de case ecologice din baloţi de paie, s-au înscris 60 de participanți.

„Au fost  în total 60 de participanți, pe lângă lista inițială de înscriere, au mai fost primiți 10 participanți”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna,  directorul AgroSIC, Orbán Miklós.

În cadrul programului a existat o parte teoretică și una practică. De vineri dimineață până sâmbătă după-masa a avut loc partea teoretică a cursului, la Camera de Comerț și Industrie Covasna, iar partea practică s-a desfășurat în localitatea Arcuş, la o casă încă nefinalizată.

„De vineri dimineață până sâmbătă la prânz am vorbit despre lucruri teoretice și sâmbătă după-masa am plecat la Arcuș, unde până duminică la ora 16:00 a avut loc partea practică. Există acolo o casă care nu  este încă finalizată și acolo au lucrat echipele. A fost un lector foarte bun, chiar pot să spun că este cel mai bun din țară, se numește Németh János, este un om extraordinar de bun. A stat de vorbă cu aproape fiecare participant, a răspuns  la fiecare întrebare personală, iar oamenii au fost foarte mulțumiți. Au fost participanți și din Delta Dunării. Au fost participanți cu vârste între 30-50 de ani,  ceea ce demonstrează că nu numai tinerii sunt interesați de acest subiect”, ne-a spus organizatorul evenimentului, Kelemen Szilárd.

Organizatorii se declară surprinși, deoarece pentru a participa la acest workshop, fiecare participant a plătit 200 de lei, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe cei interesați să ia parte la eveniment.

„Nu a fost un curs gratis, dar și în acest caz au fost foarte mulți participanții. În suma de 200 de lei a fost inclusă și mâncarea, o dată pe zi, pentru că  acesta a fost scopul nostru, să nu pierdem  mult timp ca să meargă toată lumea la un restaurant, după care să vină înapoi, așa că am apelat la catering”, a mai precizat Kelemen Szilárd.

Tot acesta ne-a mai menționat faptul că cei ce au luat parte la acest workshop s-au declarat foarte încântați și satisfăcuți de noțiunile pe care le-au aflat cu această ocazie.

„După ce s-a terminat evenimentul, am stat de vorbă cu participanții și i-am întrebat dacă au primit toate informațiile, dacă au fost mulțumiți și toți s-au arătat încântați de cele învățate pentru că această temă este unică în județul nostru. Chiar ne-au rugat să mai organizăm astfel de workshop-uri. Pe piața imobilelor sunt prețuri foarte mari și din acest motiv dacă cineva poate să construiască o casă din baloți de paie, cu un buget mult mai mic atunci chiar este un proiect de succes în viața oamenilor și de aceea cred  că este mare nevoie să instruim oamenii, să găsim soluții ieftine pentru construirea unor case ecologice în natură”, ne-a zis Kelemen Szilárd.

În toamna acestui an va avea loc o a doua sesiune a acestui curs, asemănător cu cel din luna iunie, în cadrul căreia se vor prezenta noțiunile de bază și la care vor putea participa 50 de persoane, iar în luna ianuarie 2019, se va desfășura o altă sesiune, dedicată celor cu un nivel avansat în ceea ce privește construirea de case ecologice din baloţi de paie, la care se vor putea înscrie 30 de persoane.

„În toamnă o să mai organizăm un workshop, tot astfel, cu noțiuni de bază, iar în ianuarie va avea loc un workshop pentru cei mai avansați, va fi un workshop mai detaliat. La workshop-ul din toamnă se vor putea înscrie 50 de participanți, iar la cel din ianuarie 30 de participanți” ne-a mai declarat directorul AgroSIC, Orbán Miklós.

Înscrierile se vor putea face cu aproximativ o lună înaintea cursurilor.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.