ECOLOGIE 19 aprilie 2023

Un morman de medicamente, găsit pe strada Victor Babeș din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 2422 vizualizări

Zeci de cutii de medicamente au fost găsite la sfârșitul săptămânii trecute pe strada Victor Babeș din Sfântu Gheorghe. Reprezentanții societății de salubrizare TEGA S.A. atrag atenția asupra faptului că aceste deșeuri periculoase nu trebuie aruncate la gunoi sau, și mai rău, pe stradă. 

„Lipsă de medicamente? Nu prea se vede. Cineva a aruncat această cantitate mare de medicamente nu la gunoi, ci pe stradă. Medicamentele sunt deșeuri periculoase. Ele nu trebuie aruncate la coșul de gunoi (în niciun caz pe stradă), ci returnate la farmacia de unde au fost cumpărate. Să avem grijă unii de alții”, transmite TEGA S.A. pe pagina de Facebook. 

Conform reprezentanților societății, medicamentele au fost ridicate și vor fi predate unei firme specializate care se ocupă de neutralizarea deșeurilor periculoase. 

Cu toate că populația e îndemnată să ducă medicamentele care au ieșit din termen la farmacia de la care le-au cumpărat, de cele mai multe ori angajații nu le acceptă, pentru că nu toate unitățile au contract cu o firmă care se ocupă de neutralizarea lor.

Una dintre farmaciile care preia medicamente expirate este farmacia Medicom de pe strada Bánki Donát nr. 5 din Sfântu Gheorghe. Aici preparatele sunt acceptate în ultima zi de joi a fiecărei luni. 

În primele două luni ale anului, farmacia a preluat peste 20 de kilograme de medicamente expirate. Unitatea are contract cu o firmă care colectează deșeuri periculoase, iar următoarea acțiune va avea loc așadar pe 27 aprilie.

După colectare, deșeurile sunt predate unei firme specializate pentru a fi neutralizate. Acest lucru este necesar pentru ca medicamentele expirate să fie colectate în condiții de siguranță pentru mediu și să nu ajungă în groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare. Cei care vor să aducă medicamente expirate la farmacie trebuie să știe că farmaciștii vor face o copie după actul de identitate și vor nota cantitatea predată.

Luna aceasta, Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brașov, s-a sesizat din oficiu, în temeiul art. 34, art. 35 și art. 31 din Constituția României, privind dreptul la un mediu sănătos, dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la informație, având în vedere articolul din presă, conform căruia medicamentele expirate sunt colectate de la populație prin farmacii, de opt ani, în baza unui ordin de ministru, dar care nu obligă farmaciile să le primească. Așa se face că oamenii sunt deseori refuzați, iar în acest timp poluarea cu deșeuri medicamentoase crește, afectând mediul și oamenii. 

Astfel, Ministerul Sănătății va elabora, ca urmare a intervenției Avocatului Poporului, instrucțiuni pentru clarificarea modalității de preluare a medicamentelor provenite de la populație, notează Cătălina Dinu, consilier la Biroul Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului. 

Sursă foto: TEGA RT – SA/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.