ACTUALITATE 7 aprilie 2023

Soarta medicamentelor expirate ar putea fi schimbată; a intervenit Avocatul Poporului

de Covasna Media | 1217 vizualizări

Ministerul Sănătății va elabora, ca urmare a intervenției Avocatului Poporului,  instrucțiuni pentru clarificarea  modalității de preluare a medicamentelor provenite de la populație

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brașov, s-a sesizat din oficiu, în temeiul art.34, art.35 și art.31 din Constituția României, privind dreptul la un mediu sănătos, dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la informație, având în vedere articolul în presa scrisă, conform căruia medicamentele expirate de la populație prin farmacii sunt colectate, de opt ani, în baza unui ordin de ministru, dar care nu obligă farmaciile să le primească. Așa se face că oamenii sunt deseori refuzați, iar în acest timp poluarea cu deșeuri medicamentoase crește, afectând mediul și oamenii.

Subiectul a mai făcut obiectul sesizării din oficiu a Avocatului Poporului, fiind emisă Recomandarea Avocatului Poporului nr.174 din 15 octombrie 2020 adresată Ministrului Sănătății referitoare la punerea în aplicare a prevederilor art.52 lit.c)-d) din Legea nr.211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată, precum și cu privire la elaborarea și implementarea unui program de conștientizare a populației sub aspectul gestionării și colectării medicamentelor expirate și nefolosite.

Ca urmare a răspunsului comunicat de Ministerul Sănătății la acel moment, Direcția Politica Medicamentului, a Dispozitivelor și Tehnologiilor Medicale a propus organizarea unei întâlniri de lucru cu reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România, Agenției Naționale a Medicamentului, Institutului Național de Sănătate Publică, Direcția generală asistență medicală, precum și o întâlnire tehnică, cu organizații reprezentative ale deținătorilor de autorizații de punere pe piață a medicamentelor.

De asemenea, la acel moment, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.92/2021 privind regimul deșeurilor era publicată în Monitorul Oficial al României, însă urma a intra în vigoare la o dată ulterioară (în data de 25 septembrie 2021), odată cu abrogarea Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor. Prevederile art.51 din O.U.G. nr.92/2021 reglementează cu privire la obligațiile Ministerului Sănătății, aspecte similare celor propuse de Avocatul Poporului în Recomandarea nr.174/2020.

În prezent, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.92/2021 privind regimul deșeurilor reglementează următoarele atribuții pentru Ministerul Sănătății:

          - elaborează ghiduri, instrucțiuni, norme de gestionare a deșeurilor de medicamente provenite de la populație;

          - înființează şi gestionează baza de date privind programele şi proiectele care vizează investițiile necesare gestionării sustenabile a deșeurilor medicale, programele educaționale pentru gestionarea deșeurilor medicale şi a deșeurilor de medicamente generate în gospodăriile populației.

Instituția Avocatul Poporului a întreprins mai multe demersuri la Ministerul Sănătății, iar în urma solicitărilor formulate, Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale din cadrul Ministerului Sănătății ne-a comunicat următoarele:

          - luând în considerare că eliminarea la întâmplare a medicamentelor expirate la populație generează un impact semnificativ asupra mediului, se apreciază că elaborarea unui ghid/instrucțiune de gestionare a deșeurilor de medicamente provenite de la populație este necesară, aceste documente constituindu-se în instrumente utile procesului de gestionare a deșeurilor municipale de tipul medicamente expirate provenite de la populație;

          - va fi demarată procedura de elaborare a unor instrucțiuni pentru clarificarea modalității de preluare a medicamentelor provenite de la populație, conform art.38 alin. c) din Ordinul ministrului sănătății nr.119/2014, cu participarea Colegiului Farmaciștilor din România.

De asemenea, Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale menționează că se va implica activ în elaborarea unor materiale specifice în cadrul campaniilor de informare/educare/conștientizare  a populației privind comportamentele de protejare a mediului prin returnarea în farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate a medicamentelor expirate în gospodărie.

Sursa: Cătălina Dinu, consilier, Biroul Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 12 aprilie 2023
eh, expira ca sa vanda lotul nou, daca sint expirate inseamna ca nu mai au efect si se pot arunca oriunde, nu?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.