Tabără de educație ecologică, găzduită de Centrul de Agrement „Csipkés” Zăbala
Bucurându-se de un succes și interes constant, tabăra „Natura, izvorul vieții” a fost organizată pentru a treia oară în perioada 12–15 august.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară — Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în judeţul Covasna (ADI SIMD) și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aquacov participă pentru a treia oară la coorganizarea taberei, care a fost inițiată acum patru ani de Asociația „Zöld Nap” din Târgu Secuiesc. Anul acesta și Fepra International S. A., cu sediul în București, și-a asumat un rol de sponsor, deoarece este un interes comun să se acorde o atenție deosebită educării în spirit ecologic a tinerilor, educării acestora la o viață ecologică, precum și pentru un mod de viață ecologic, prietenos cu mediul înconjurător.
Cele două asociații de dezvoltare intercomunitară din subordinea Consiliului Județean Covasna sprijină, pe cât posibil, toate inițiativele societății civile care promovează implicarea populației județului în problemele care îi vizează direct. Copiii cu vârste între 10 și 15 ani, participanți la tabără, au sosit din localitățile: Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Dalnic, Sânzieni, Ghelința și Valea Seacă. Ei participă la programe bogate și activități diverse, care sunt conduse de șase adulți voluntari și în cadrul cărora copiii vor putea să dobândească cunoștințe care oferă orientări cu privire la ce putem face pentru a proteja Pământul și resursele de apă de efectele negative. În cadrul activităților ludice, participanții au avut posibilitatea să învețe cum se selectează, în mod adecvat, deșeurile, au aflat despre importanța și utilitatea reciclării, despre păstrarea curată a apei potabile și li s-a oferit informații utile privind alimentația sănătoasă.
Benedek Csaba, inspector de specialitate în cadrul ADI SIMD Covasna, precum și Fazakas András, directorul Asociației Aquacov, au prezentat în cadrul unei prelegeri ilustrate, situația județeană actuală privind gestionarea deșeurilor și a apei. Prin intermediul unor cifre și exemple prezentate într-o formă accesibilă acestora, cei doi au încercat să arate copiilor, de ce este important să acordăm în mod conștient o atenție sporită mediului nostru înconjurător.
Obiectivul directorului Asociației „Zöld Nap”, Ráduly Attila și a voluntarilor din cadrul asociației este atragerea atenției societății asupra importanței managementului adecvat al deșeurilor și al apei potabile, pentru că noi, oamenii suntem cei care distrugem Pământul, mediul nostru înconjurător. Ei consideră important ca cunoștințele pe care le dețin, să fie transferate altor persoane, în special copiilor, contribuind astfel la creșterea pe termen lung a șanselor de supraviețuire.
Organizatorii doresc să organizeze și la anul această tabără, devenită deja tradiție, deoarece există cerere, numărul candidaților care doresc să participe este în fiecare an de două-trei ori mai mare decât capacitatea taberei.
(Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna)