ECOLOGIE 11 noiembrie 2020

Stația de măsurare a calității aerului din Sfântu Gheorghe a indicat „rău”

de Iulia Drăghici - Taraș | 8635 vizualizări

„Rău”. La acest indicator s-a oprit în ultimele zile indicele general zilnic de calitate a aerului înregistrat la stația din Sfântu Gheorghe. Motivul: conversia termică și ceața, spun specialiștii. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna subliniază, totuși, că nu există motive mari de îngrijorare, dar și că portul măștii este benefic în această perioadă și din acest punct de vedere, și anume că protejează foarte bine de particulele dăunătoare din atmosferă. 

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a spus marți, pentru Observatorul de Covasna, că nu doar în județul nostru, ci și în altele, cum ar fi Argeș, Mureș, Brașov, Harghita, Constanța, Hunedoara, Cluj, Prahova, s-au înregistrat astfel de date. În general, problema apare din cauza ceții abundente.  

Este din cauza conversiei atmosferice. Așa pățim când este ceață. Să sperăm că după ce se ridică ceața se schimbă. (...) Noi avem vreo 14 zile tot anul cu aer rău. (...) Oamenii pot să stea liniștiți, că în următoarele două-trei zile vremea se va schimba. Nu e niciun fel de îngrijorare. În plus, masca e foarte bună pentru că ne protejează de la a inhala aceste particule de 10 microni, care, din cauza ceții, rămân în aer. (...) Deocamdată la noi acest aspect nu prezintă niciun motiv de îngrijorare și niciun pericol pentru sănătate pentru că nu au fost depășiri multe și nici cele care au fost nu sunt mari”, a explicat Gheorghe Neagu, care a subliniat că „avem aer bun și să nu se teamă populația. Este un lucru de moment, cauzat de conversia atmosferică. Nu este identificată nicio sursă de poluare, cum a fost, de exemplu, pe lângă București, în cazul arderilor necontrolate”. 

Încă o stație de măsurare a calității aerului la Sfântu Gheorghe 

Gheorghe Neagu a spus și că sunt în toi demersuri pentru a monta o a doua stație de măsurare a calității aerului la Sfântu Gheorghe, pentru indicatorii PM10 și Ozon, în zona Simeria. Vor fi 17 județe din țară care vor primi, de la Ministerul Mediului echipamentele speciale, iar Covasna se numără printre acestea. Deja primăria a oferit un teren pentru a se instala stația și s-au contractat lucrări de alimentare cu energie electrică și mentenanță, urmând a se pregăti mai departe o serie de documentații necesare. Nu se știe, totuși, când se va face inaugurarea, pentru că, spune directorul APM, depinde de alocarea fondurilor de la Ministerul Mediului. 

Buletinele pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Covasna sunt publicate zilnic, pe pagina de Facebook a Agenției pentru Protecția Mediului Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.