ECOLOGIE 13 septembrie 2023

Sfântu Gheorghe, premiat pentru gestionarea eficientă a deșeurilor

de Diana Pantelimon | 769 vizualizări

Municipiul Sfântu Gheorghe a fost premiat pentru gestionarea deșeurilor, în cadrul competiției „Premiile Orașelor Verzi” 2023, o inițiativă a Forumului Orașelor Verzi (FOV) împreună cu Asociația Municipiilor din România (AMR). Aflat la a treia ediție, a avut loc în perioada 4-10 septembrie, în Brașov. Este considerat cel mai important eveniment de mediu din România. Acesta își propune să recunoască ambițiile și eforturile municipalităților de a deveni mai „verzi”, mai sustenabile și de a reduce impactul poluării asupra mediului.

La categoria „Economie circulară și managementul deșeurilor”, Sfântu Gheorghe a primit diploma de excelență, alături de municipiile Buzău, Alba-Iulia și Făgăraș.

„Munca noastră în domeniul gestionării deşeurilor a fost din nou recunoscută la nivel naţional! Municipiul Sfântu Gheorghe a primit o diplomă de excelenţă în cadrul Forumului Oraşelor Verzi la categoria Economie circulară şi managementul deşeurilor. Mulţumim TEGA pentru munca depusă, dar şi tuturor locuitorilor care au înţeles că depinde de fiecare dintre noi să avem un oraş curat, civilizat şi verde! Oraşul nostru, responsabilitatea noastră!”, au scris reprezentanții primăriei municipiului, pe pagina oficială Facebook.

Nu este prima dată când Sfântu Gheorghe se află pe un loc fruntaș la acest capitol.

Anul trecut, municipiul a obținut locul III pe țară în cadrul unui clasament care arăta situația gestionării deșeurilor la nivelul reședințelor de județ. Acestea au fost monitorizate și evaluate pentru prima dată în cadrul Raportului național de diagnoză privind calitatea  serviciilor publice municipale”, realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Raportul a fost lansat în prezența Ministrului Mediului de la acea vreme, Tánczos Barna.

„În Sfântu Gheorghe se colectează zilnic deșeurile pe 5 fracții: hârtie și carton, plastic și metal, sticlă, biodegradabile și menajer. Colectarea bio-deșeurilor a început în 2017/2018 la case și din 2020 la blocuri, toate școlile sunt dotate cu infrastructură de colectare separată, rata de reciclare este de 35.97% și factorul «plătești cât arunci» este implementat”, potrivit unui comunicat de presă transmis atunci de către reprezentanții Asociației Act for Tomorrow.

La evenimentul Forumul Orașelor Verzi din Brașov au fost prezenți peste 300 de reprezentanți locali din orașe din întreaga țară și din Europa, peste 20 de experți în politici publice de mediu, companii private și directori generali, precum și localnici din Brașov și turiști, potrivit site-ului oficial al Uniunii Europene. Aceștia au putut participa la o serie de sesiuni de networking, ateliere de lucru susținute de experți, discuții de leadership și mese rotunde, schimb de experiență și prezentări de modele de bune practici.

Sursa foto: fovbv.ro

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.