ECOLOGIE 26 noiembrie 2010

Rezultate vizibile în proiectul eco-şcoală la Întorsura Buzăului

de Andreea Dabija Kelemen | 646 vizualizări
În urmă cu opt ani, Grupul Şcolar Nicolae Bălcescu din Întorsura Buzăului intra în rândul eco-şcolilor, printr-un proiect de succes ce includea plantarea de puieţi în zonele degradate. Rezultatele se văd în prezent, când pădurea de pini a crescut oprind alunecările de teren din zonă. Pădurea este în zona Floroaia, pe Dealul Taberei şi se întinde pe o suprafaţă de 1000 mp pe care s-au plantat în jur de 1.500 de puieţi.

În urmă cu opt ani, Grupul Şcolar Nicolae Bălcescu din Întorsura Buzăului intra în rândul eco-şcolilor, printr-un proiect de succes ce includea plantarea de puieţi în zonele degradate. Rezultatele se văd în prezent, când pădurea de pini a crescut oprind alunecările de teren din zonă.

Pădurea este în zona Floroaia, pe Dealul Taberei şi se întinde pe o suprafaţă de 1000 mp pe care s-au plantat în jur de 1.500 de puieţi. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Primăria Întorsura Buzăului, aceasta asigurând transportul şi materialele pentru gard, alături de Ocolul Silvic care a donat puieţii şi a coordonat lucrările de la început până la sfârşit.

Pe parcursul proiectului grupe de câte 20 de elevi, uneori chiar şi 40 au adunat şi transportat piatră pentru aşezarea în dren, au săpat şanţuri, au executat gărduleţe de nuiele şi drenuri, au transportat balast, au nivelat teren pe suprafaţa de 500 mp - absolut tot ceea ce era necesar pentru pregătirea terenului extrem de degradat. S-au plantat puieţi de cătină de talie mică, pin silvestru, molid, anin şi salcie în teren forestier printre gărduleţe.

Într-un rezumat al devizului întocmit de directorul Ocolului Silvic Întorsura Buzăului valoarea muncii elevilor a fost estimată la aproape 2.000 de lei.

Liceenii au fost coordonaţi de profesorii Eugenia Panait, Daniela Băncilă şi din partea Ocolului Silvic de către Ioan Panait şi Paul Vieru.

Inedit - steagul verde primit la doar un an după înscriere

Steagul verde se acordă doar după doi ani de activitate, însă Grupul Şcolar Nicolae Bălcescu l-a primit în 2002, după un an de la înscrierea în proiect, ceea ce e o premieră în cadrul activităţilor eco-şcolii.

Liceul întorsurean are participări anuale cu astfel de activităţi, fiind considerat unul dintre cele mai consecvente licee din ţară în ceea ce priveşte proiectele ecologice. De menţionat sunt şi performanţele precum primirea timp de cinci ani consecutiv a steagului verde şi numeroasele locuri I la expoziţii, concursuri, activităţi pentru conservarea mediului înconjurător.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.