ECOLOGIE 24 martie 2023

Recipiente de pesticide şi spray-uri de autoapărare găsite printre deşeurile reciclabile

de Agerpres | 1131 vizualizări

Conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Management al Deşeurilor (ADI SIMD) Covasna avertizează cetăţenii că recipientele de pesticide şi spray-urile de autoapărare intră în categoria deşeurilor periculoase şi nu trebuie aruncate în containerele pentru colectarea materialelor reciclabile şi nici în cele pentru deşeurile menajere.

Directorul asociaţiei, Ambrus József, a menţionat, într-un comunicat de presă, că aceste deşeuri reprezintă un pericol atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru oamenii care lucrează la staţia de sortare de la Leţ, iar potrivit legii ar trebui preluate de către comercianţii care le-au vândut.

„Gândiţi-vă că deşeurile reciclabile sunt procesate de echipamente speciale cu o forţă foarte mare, conţinutul sprayului de autoapărare şi anti-urs ajunge în aer, iar angajaţii EcoBihor îl inhalează şi se îmbolnăvesc. Acest lucru trebuie evitat cu orice preţ. Pesticidele, substanţele chimice, sunt evident şi ele substanţe periculoase: dacă ajung în aer, pot provoca din nou mari probleme. Rugăm locuitorii judeţului să nu arunce la gunoi deşeuri periculoase, chiar dacă sunt în recipiente de metal sau de plastic, pentru că oricum nu pot fi reciclate (...) De asemenea, este important de ştiut că toate deşeurile reciclabile trec prin mâinile angajaţilor de salubritate şi personalului din CMID Leţ. Chiar şi în deşeurile menajere, aceste substanţe periculoase prezintă un risc - aşa că ADI SIMD nu recomandă aruncarea lor nici la deşeurile menajere, deoarece acestea sunt dăunătoare atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător (...) Pesticidele şi spray-urile de autoapărare fac parte din aceeaşi categorie de deşeuri periculoase ca şi medicamentele, conform legii, acestea trebuie să fie preluate de către comerciantul care le-a vândut”, a declarat directorul asociaţiei, citat în comunicat.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna” este implementat de către Consiliul Judeţean Covasna, în strânsă colaborare cu ADI SIMD, şi reprezintă una dintre cele mai importante investiţii în infrastructura de mediu la nivelul judeţului.

Obiectivul proiectului constă în implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna, în conformitate cu cerinţele în domeniu al Uniunii Europene. Aceasta are în vedere să fie în conformitate cu directivele Uniunii Europene în ceea ce priveşte deşeurile biodegradabile; să protejeze sănătatea publică şi de protecţie a mediului prin îmbunătăţirea sistemului de colectare a deşeurilor şi a depozitării acestora, prin închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri existente şi construcţia unui nou depozit de deşeuri la standarde europene; să introducă şi să extindă sistemele de colectare selectivă a deşeurilor, pentru a promova reciclarea ambalajelor şi a deşeurilor biodegradabile, în conformitate cu cerinţele naţionale şi cele ale Uniunii Europene, şi pentru a reduce cantitatea de deşeuri depozitate. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.