ECOLOGIE 2 mai 2022

„Programul local Rabla”, adoptat la Târgu Mureș după modelul din Sfântu Gheorghe

de David Leonard Bularca | 1006 vizualizări

„Programul local Rabla” a fost adoptat săptămâna trecută la Târgu Mureș, având ca model proiectul „Dăm valoare Rablei tale”, din Sfântu Gheorghe, a anunțat, printr-o postare pe Facebook, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna. Primarul din Târgu Mureș, Soós Zoltán, a transmis că vor fi alocați 1,5 milioane de lei pentru lansarea programului. 

Tánczos Barna vrea să extindă programul lansat în anul 2021 la Sfântu Gheorghe în toate localitățile din România. 

„Târgu Mureș devine următorul oraș din țară care are un program de stimulare pentru eliminarea din trafic a autoturismelor cu grad ridicat de poluare.

Consilierii locali ai municipiului Târgu Mureș au aprobat astăzi (n. red.: vineri) „Programul local Rabla” după modelul din Sfântu Gheorghe, pornit în anul 2021. Programul stimulează eliminarea din trafic a autoturismelor mai vechi de 10 ani. Beneficiari (sic!) vor primi 3000 de lei pentru un autovehicul predat și se angajează ca în următorii 3 ani să nu achiziționeze autoturisme mai vechi de 5 ani.

Îi felicit pe inițiatorii proiectului și pe membrii Consiliului Local din Târgu-Mureș, pentru că au înțeles cât de important este să eliminăm aceste autovehicule și să creăm un mediu mai sănătos. 

Vrem să extindem aceste programe în toate localitățile din țară. Ministerul Mediului, în colaborare cu administrațiile locale, pregătește deja lansarea unui nou program național pentru stimularea eliminării rablelor. Avem alocat în bugetul Administrației Fondului pentru Mediu o sumă de 600 de milioane de lei pentru următorii trei ani”, a scris ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor pe Facebook. 

Primarul din Târgu Mureș, Soós Zoltán, a transmis, tot prin intermediul Facebook, că scopul programului este acela de a scoate din trafic cel puțin 500 de mașini vechi, care îngreunează circulația în oraș. 

„În acest an urmează să alocăm 1,5 milioane de lei pentru lansarea programului, vizând astfel decongestionarea traficului în oraș cu cel puțin cinci sute de autoturisme vechi. Îi încurajez pe târgmureșeni să profite de această oportunitate. Muncim împreună pentru un mediu mai curat”, a scris edilul. 

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a lăudat programul „Dăm valoare Rablei tale” și în luna ianuarie a acestui an, într-o emisiune la postul de televiziune Digi24. 

Programul, care a debutat la Sfântu Gheorghe în aprilie 2021, a avut inițial un buget de un milion de lei, însă, pentru că cererea a fost mult mai mare, suma a fost suplimentată cu 600.000 de lei. Astfel, peste 500 de solicitări venite din partea cetățenilor în cadrul inițiativei au fost aprobate.

Demersul a continuat și anul acesta. Bugetul inițial a fost stabilit la 500.000 de lei, cu mențiunea că, dacă numărul solicitărilor este mai mare, suma se suplimentează.

Sursa foto: Tánczos Barna / Facebook

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.