POLITICA 12 ianuarie 2022

Sfântu Gheorghe, dat exemplu de ministrul Mediului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1227 vizualizări

Tánczos Barna a spus că va prelua modelul programului „Dăm valoare Rablei tale”

Programul „Dăm valoare Rablei tale” al Primăriei Sfântu Gheorghe este preluat ca exemplu într-un demers al Ministerului Mediului, prin care, cu ajutorul autorităților locale, va da startul unui proiect de tip „Rabla”, dar mai flexibil, care să determine cetățenii să renunțe la mașinile foarte vechi. 

Ministrul mediului, Tánczos Barna, a spus că intenția autorităților centrale este să înceapă un program descentralizat, în colaborare cu autoritățile locale, prin care cetățenii să primească 3.000 de lei de la primărie, dacă fac dovada că și-au dus mașina la fier vechi. Jumătate din bani vor fi achitați de autoritatea locală din bugetul local și cealaltă jumătate va fi asigurată prin Fondul de Mediu.  

Vrem un program comun cu autoritățile publice locale, astfel încât nu doar statul, nu doar AFM-ul să aibă grija acestor mașini foarte vechi și poluante. Venim în sprijinul lor, și în colaborare cu ei poate găsim și alte metode mai flexibile, că Rabla este o metodă destul de rigidă. (...) Am făcut o invitație către Asociația Municipiilor, Asociația orașelor, Asociația Comunelor și Asociația Consiliilor Județene pentru a găsi modalități de colaborare între UAT-uri și AFM. (...) Este un exemplu, care a fost implementat în 2021 în Sfântu Gheorghe de către domnul primar Antal Árpád din fondurile proprii ale primăriei și a avut succes. Dânsul a avut un alt obiectiv decât obiectivul nostru, adică să golească orașul de rable, de mașinile vechi uitate, lăsate în parcări de ani de zile. A avut succes. Și am propus această metodă, de a scoate din parcări chiar și mașini cu care nu se mai poate circula, care nu pot fi înmatriculate, nu pot fi trecute de RAR, și acelea trebuie să dispară”, a declarat  ministrul Mediului luni seara, la o emisiune Digi24. 

Tánczos Barna a explicat și că autoritățile locale vor putea să stabilească propriile condiții, propriile reguli ale viitorului program. 

La Rabla și Rabla Plus trebuie să cumperi o mașină. Aici autoritatea publică locală poate să spună: nu vreau să cumperi altă mașină. Dacă renunți la mașina ta și mergi cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, cu orice altă alternativă, eu te bonusez, te ajut. Într-o colaborare cu ei, cred că putem găsi soluții foarte interesante”, a spus ministrul tot la Digi24. 

Noul program ar urma să debuteze anul acesta, dar mai urmează o serie de discuții cu reprezentanții autorităților locale. 

Încă de la finele lunii octombrie 2021, primarul din Sfântu Gheorghe a făcut public faptul că Programul „Dăm valoare rablei tale”, iniţiat în luna aprilie, pentru a elimina din trafic maşinile vechi şi poluante din oraș, ar putea fi extins la nivel naţional. 

La sfârșitul anului, edilul a transmis și că programul va suferi modificări, cea mai importantă fiind reducerea perioadei în care mașinile au fost înmatriculate în Sfântu Gheorghe, de la 10 la 5 ani. 

Anul trecut, prin acest program au fost scoase din circulaţie aproape 500 de autovehicule mai vechi de 10 ani.  

Bugetul iniţial al programului a fost de un milion de lei, dar a fost suplimentat cu încă 600.000 de lei pentru a putea fi onorate mai multe cereri.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.