ECOLOGIE 26 octombrie 2022

Primăria Covasna vrea să construiască, prin PNRR, insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deşeurilor

de Agerpres | 1316 vizualizări

Autorităţile locale din staţiunea Covasna vor să atragă fonduri prin PNRR în vederea construirii unui număr de 25 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Potrivit conducerii Primăriei, proiectul, postat pe pagina de internet a instituţiei, va contribui, printre altele, la modernizarea sistemului de gestionare a deşeurilor şi la creşterea gradului de colectare a acestora.

Insulele ecologice, compuse dintr-un ansamblu de cinci containere pentru colectarea separată a hârtiei şi a cartonului, a sticlei, plasticului şi metalului, precum şi a deşeurilor biodegradabile şi a celor reziduale, vor fi prevăzute cu acces digitalizat al beneficiarilor, precum şi cu un sistem de monitorizare a cantităţilor şi tipurilor de deşeuri depozitate de fiecare utilizator.

„Cu ajutorul noilor tipuri de insule ecologice de colectare a deşeurilor sunt colectate informaţii privind volumul şi tipurile de deşeuri descărcate de populaţie, precum şi persoanele care introduc deşeuri în containere”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În document se menţionează, totodată, că modernizarea sistemului de colectare şi implementarea principiului „Plăteşti pentru cât arunci” ar putea stimula interesul populaţiei pentru colectarea selectivă.

„Una dintre cele mai acute probleme legate de protecţia mediului în oraşul Covasna este reprezentată de generarea deşeurilor în cantităţi mari şi gestionarea necorespunzătoare a acestora. (...) Interesul scăzut al populaţiei faţă de colectarea selectivă şi de utilizarea corespunzătoare dotărilor pentru fiecare fracţie de deşeu care se poate colecta selectiv poate avea drept cauză starea precară de curăţenie a platformelor de colectare şi a containerelor, lipsa de monitorizare a colectării, imposibilitatea aplicării principiului ‘Plăteşti pentru cât arunci’ şi restricţionarea accesului pentru depozitarea deşeurilor doar de către persoanele arondate, dar şi necunoaşterea avantajelor reciclării”, se mai arată în nota de fundamentare.

Proiectul a fost evaluat la circa 1,5 milioane de lei cu TVA, bani pe care autorităţile locale speră să-i obţină prin PNRR.

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.