ECOLOGIE 20 aprilie 2021

Poarta de soare: amplă acțiune de plantare derulată la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2179 vizualizări

Organizatorii fac apel la responsabilitate și bun simț, pentru ca munca voluntarilor să nu fie în zadar 

Programul educațional de mediu „Poarta de soare” al Fundației Comunitare Covasna a debutat sâmbătă, 17 aprilie, cu plantarea primilor 1.500 de puieți din totalul de 5.000 planificați pentru 2021. La acțiunea derulată lângă cariera de piatră din zona Őrkő din Sfântu Gheorghe au luat parte 125 de participanți. 

Printre aceștia s-au numărat elevi, profesori, familii cu copii mici, dar și echipe din cadrul unor firme. 

Am plantat în total 1.500 de puieți, într-o atmosferă bună de muncă. Înainte am curățat terenul, am strâns 10 pungi de gunoi, pe care salariații Tega le-au și luat, după care inginerul Bereczki Barna a prezentat fazele și regulile de plantare. A început lucrul: cei mai mari și adulții au săpat gropi, cei mici au adus apa și au stropit puieții plantați. Apa a fost adusă într-o cisternă, pe durata acțiunii asigurând apa necesară pentru plantare”, au transmis organizatorii luni, printr-un comunicat de presă. 

Acțiunea de sâmbătă s-a încheiat în jurul orei 15:00, dar evenimentul continuă. În total, vor fi plantați 5.000 de puieți. Restul, de 3.500 vor ajunge în pământ în perioada care urmează. 

Pentru ca efortul să nu fie în zadar, Fundația Comunitară Covasna a cerut autorităților locale să întreprindă acțiuni de protejare a noii plantații și în același timp face apel la responsabilitatea cetățenilor. 

Administrația locală va asigura siguranța terenului, după ce plantarea va fi finalizată, terenul va fi încercuit cu șanț și vor fi amplasate table de avertizare la intrările pe zona de plantație. În timpul acțiunii am oprit mai mulți motocicliști, care se îndreptau spre teren. Motocicletele, ATV-urile reprezintă cele mai mari pericole pentru puieții fragili plantați, astfel apelăm la simțul lor bun și la responsabilitate comună față de mediu, când traversează în zonă sau în împrejurime”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Fundația Comunitară Covasna.

„Poarta de soare” a demarat anul trecut, cu o acțiune similară de plantare. Anul acesta, inițiativa a fost inclusă în Licitația Civilă și a obținut astfel un buget de 9.130 de lei. 

Programul a început cu ideea Évei Tulit, la care s-au alăturat parteneri și specialiști de la Fundația Comunitară Covasna și Institutul Balassi (inginerii silvici Barna Bereczki și Ernő Sipos, artistul plastic Péter Alpár, graficianul Attila Toró).

Echipa inițială s-a apucat de lucru și pe măsură ce înainta, tot mai multe persoane s-au alăturat programului. Casa culturală Kónya Ádám a furnizat spațiul pentru educația de mediu, la care au participat aproape 500 de elevi în perioada octombrie-decembrie în 2019.

Primăria a susținut ideea din primul moment, oferind suprafața și pregătind-o ulterior pentru plantare”, mai transmit organizatorii.

În anul 2020, Fundația Comunitară Covasna a derulat 13 programe comunitare, printre cele mai populare fiind „Poarta de soare”, „Un pom pentru generația viitoare” și „Licitația Civilă”. Atunci s-au strâns 266.500 lei și s-a reinvestit în comunitate un fond în valoare de aproape 212.000 de lei. Programele au continuat și în acest an. 

Sursa foto: Facebook/ Háromszéki Közösségi Alapítvány, Covasna Community Foundation. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.