ECOLOGIE 14 iulie 2013

„Plantăm fapte bune în Covasna” trece la a doua etapă

de Székely Emőke | 846 vizualizări

Penitenciarul Codlea sprijină acțiunea iniţiată în luna aprilie la Vâlcele

Vineri, pe terenul de la Vâlcele în care în primăvară, cei aproximativ 570 voluntari au plantat 6.000 puieți pe o suprafață de 1,5 h, s-a derulat și ce-a de-a doua etapă și anume cea de îngrijire a puieților plantați.

Inițiativa a primit în acest an Înaltul Patronaj al Casei Regale din România, mai exact al Alteței Sale Regale Principesa Margareta, și pentru a afla mai multe despre acțiunea de vineri am stat de vorbă cu președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitara Durabila „Alutus”, inițiatorul și coordonatorul „Plantăm fapte bune în România” în județul Covasna, Cătălin Lazăr, și cu ing. Nagy Daniel, inspector-șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Brașov.

– Cătălin, ce s-a întâmplat  în această a doua etapă?

– În această a doua etapă am dorit să cuantificăm procentul de prindere al puieților, pe de-o parte, iar pe de altă parte să efectuăm, conform angajamentului luat, lucrările de întreținere a acestora, mai exact să îndepărtăm buruienile din jurul vetrei în care aceștia au fost plantați.

– Cu cine ați executat această lucrare?

– Lucrarea s-a executat cu 11 persoane private de libertate, pe care le-am adus de la Penitenciarul Codlea și mulțumesc pe această cale Administrației Penitenciarului Codlea, cât și Administrației Naționale a Penitenciarelor, partenerul nostru la nivel național, pentru suportul oferit. Totodată  țin să menționez că am dorit să facem lucrurile cât mai bine, într-un mod profesionist și de aceea am invitat alături de noi un specialist. Îi mulțumesc pentru sprijinul și amabilitatea necondiționată de care a dat dovadă, domnului ing. Nagy Daniel, inspectorul șef-adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Brașov, care a fost alături de noi atât în ziua premergătoare acțiunii, când am stabilit modul de lucru, cât și în timpul derulării ei. De altfel, dânsul a fost  cel care a susținut de la început, alături de ceilalți parteneri (Prefectura Covasna, Poliție, Jandarmerie) și cea de-a doua componentă a „Plantăm fapte bune în România”, și anume „Harta tăierilor de păduri”, mergând pe teren alături de voluntari.

– Cine a suportat cheltuielile de organizare?

– Penitenciarul a venit cu cei 11 deținuți, la care s-au adăugat două persoane din administrația penitenciarului care au însoțit deținuții. Transportul lor, masa, apa de băut și uneltele au fost asigurate de noi.

PLantam fapte bune Valcele iulie 2013 - 2

– Domnule ing. Nagy Daniel, ce ne puteți spune din punctul de vedere al specialistului?

– Din punctul meu de vedere gradul de prindere al puieților este situat în jurul cifrei de 80%, un coeficient bun ținând cont de condițiile meteorologice din anul acesta. Să nu uităm totuși că imediat după data plantării am avut o perioadă destul de lungă fără ploi. Lucrarea executată vineri a fost una necesară plantației și constă practic în descopleșirea puieților plantați, lucrare menită a favoriza dezvoltarea acestora. Ea s-a executat în proporție de 80%, diferența de 20% o vom continua în perioada imediat următoare.

– Cum vedeți dumneavoastră această inițiativă?

– Asemenea inițiative sunt, din punctul meu de vedere, extrem de necesare. Este nevoie de eforturi unitare, închegate, în care experiența silvicultorului împreună cu dorința voluntarului pot crea premizele unor rezultate concrete și viabile. Iar un prim rezultat este ceea ce vedem aici la Vâlcele. Felicit într-un mod sincer Asociația Ecoassist, inițiatorul național, cât si coordonatorul județean pentru ceea ce s-a întâmplat aici, voluntarii și toți cei implicați, pentru ambiția și perseverența lor, cred că sunt exemple de urmat și aș dori ca asemenea lucruri să se repete cât mai des.

– Cătălin, cum a fost sa lucrezi cu deținuți?

– În primul rând inedit. A fost prima dată când am lucrat cu ei. Spre marea mea mirare au dat dovadă de conștiinciozitate, muncind extrem de serios. Și să nu uităm că aceștia au venit, în ciuda părerilor preconcepute, voluntar. Pentru mine a fost, pe lângă toate celelalte, o lecție de viață din care am învățat multe.

– Ce urmează?

– Așa cum spunea și domnul ing. Nagy Daniel de la ITRSV Brașov, cu care am început o colaborare frumoasă, în ambele componente ale inițiativei: împăduririle și harta tăierilor de păduri, colaborare  pe care dorim să o păstrăm cât mai mult, rămâne să finalizăm și procentul de 20% din acțiunea de descopleșire, urmând ca în toamnă să venim cu lucrările de completare, în funcție de recomandările specialiștilor și de ce nu, poate o nouă acțiune de plantare. Totodată, așa cum este stipulat în acordul semnat și asumat de  Consiliul Local Vâlcele, și după cum recomandă și specialiștii, urmează  să fie îngrădit perimetrul plantației pentru a o proteja și a se asigura astfel sustenabilitatea acesteia.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.