Pericolul deşertificării afectează şi judeţul Covasna
De câţiva ani România se confruntă cu un proces de deşertificare, prezent în special în zona Dobrogei şi a Olteniei.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Iosif Nagy, a declarat la Sfântu-Gheorghe că această problemă afectează, mai nou, şi judeţul Covasna. Dat fiind faptul că în judeţ sunt arii extinse de pădure, problema este departe de a fi atât de gravă precum în sudul ţării, dar lipsa precipitaţiilor afectează în special zona Târgu Secuiesc, creându-le probleme agricultorilor din zonă.
Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, Benedek Kaplar Gabor, a declarat că primul şi cel mai important pas pentru a putea găsi soluţii în această problemă este identificarea factorilor ce duc la procesul de deşertificare. Tocmai de aceea, APM Covasna, în colaborare cu Administraţia Naţională de Meteorologie şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, va organiza în perioada 6-7 iunie un workshop numit „Plan de Acţiune Regional pentru prevenirea efectelor secetei şi lipsei de apă”.
Scopul workshopului care va avea loc la Brăduţ este şi identificarea potenţialilor beneficiari ai unui curs de instruire online, în sistem e-learning care va fi dezvoltat ulterior.
Evenimentul face parte dintr-un proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul de Cooperare Interregională, iar perioada de implementare este ianuarie 2010-aprilie 2013.
Campania „Alungă fantomele electrocasnicelor vechi” ajunge şi la noi
Asociaţia Environ a lansat vineri în judeţul Covasna campania „Alungă fantoma electrocasnicelor vechi”. Proiectul se derulează în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor şi are ca scop implementarea unui program funcţional de conştientizare şi colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electrocasnice (DEEE) la nivel naţional, adresându-se în egală măsură asociaţiilor de locatari, instituţiilor de stat, companiilor private şi cetăţenilor. Campania a fost lansată la nivel naţional în februarie în judeţul Mureş, continuă din luna mai în Bucureşti, urmând ca până la sfârşitul anului să parcurgă cât mai multe judeţe ale ţării în vederea informării şi colectării deşeurilor de la populaţie. Toate aceste categorii de persoane juridice şi fizice se pot înscrie în competiţie prin intermediul site-ului www.alungafantomele.ro. Aici cei interesaţi îşi pot înscrie compania sau asociaţia de locatari în concurs şi pot obţine informaţii suplimentare despre mecanismul campaniei şi despre premiile disponibile pentru fiecare categorie.
Acţiunea de informare şi colectare se va bucura de sprijinul unor echipe de voluntari, al căror obiectiv îl reprezintă informarea şi atragerea în campanie a unui număr cât mai mare de cetăţeni.
Pentru a stimula colectarea selectivă a DEEE-urilor, campania derulată de Asociaţia Environ în parteneriat cu Ministerul Mediului şi APM Covasna propune participanţilor mai multe categorii de premii: cea mai verde asociaţie de locatari, cea mai verde instituţie, compania liberă de DEEE-uri şi cel mai ecoactiv cetăţean.
Elena Gaspar, consilier de imagine în cadrul Asociaţiei Environ, a declarat că întreaga campanie se va termina în luna martie 2012, dar că se doreşte o continuitate în acest sens.
„Astfel de campanii sunt foarte utile pentru conştientizarea atât a autorităţilor, dar şi a cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor şi la reciclarea deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice”, a declarat Iosif Nagy, preşedintele ANPM, adăugând că „Ministerul Mediului şi Pădurilor şi ANPM susţine astfel de proiecte care au un rol important în educarea publicului cu privire la acţiunile care pot fi realizate pentru protejarea mediului.”