ECOLOGIE 23 martie 2021

Oltul cu apele curate: apel pentru identificarea zonelor grav afectate de gunoaie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1679 vizualizări

Organizatorii se adresează locuitorilor din Covasna și Harghita 

Fundația Comunitară Covasna lansează un apel către cetățenii din Covasna și Harghita, care vor să se implice în proiectul „Apele Curate”, lansat de Ziua Mondială a Apei, să semnaleze locurile de pe malul Oltului cel mai grav afectate de gunoaiele aruncate ilegal. 

Lansăm un apel către oameni, comunități din cele două județe, Harghita și Covasna, să se implice în acțiune în număr cât mai mare, nu numai pentru curățare, ci și pentru menținerea curățeniei Oltului. Astfel, în prim pas solicităm ajutor în identificarea zonelor mai grav afectate, unde se depozitează deșeuri pe malul Oltului.

Informațiile, de care avem nevoie despre o zonă identificată, sunt:

-  descrierea geografică a zonei (cu coordinate GPS, dacă se poate)

- o poză făcută de la distanță, care cuprinde zona integral

- date de contact al persoanei, cine trimite datele.

Informațiile se trimit la adresa de mail a fundației: hka@hka.ro  totodată la numărul de telefon +40 744 167 500 se poate contacta direct fundația, pentru informații despre proiect sau modalități de implicare”, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Fundația Comunitară Covasna. 

Proiectul pilot „Oltul cu apele curate” a fost lansat oficial luni, în 22 martie, de Ziua Mondială a Apei.  

Punctul culminant al inițiativei va fi în luna august, când va fi organizată o amplă acțiune de ecologizare a malurilor și luciului apei Oltului pe tronsonul izvor – Sfântu Gheorghe, în care vor fi implicate 29 de localități din județele Harghita și Covasna, prin care trece Oltul (18 localități în județul Harghita și 11 localități în județul Covasna). 

În cadrul acestuia, în colaborare cu autoritățile și poliția locală, vor fi identificate locurile din apropierea malurilor Oltului unde se depozitează ilegal deșeuri, vor fi amplasate camere video care vor fi permanent monitorizate, iar ulterior cei care abandonează deșeuri în aceste zone vor fi trași la răspundere. (...) Vom instala camere de supraveghere în punctele critice și prin monitorizarea consecventă putem preveni contaminarea ulterioară. Rezultatele acțiunii de curățare vor putea fi menținute pe termen lung prin implicarea comunității locale și a autorităților, precum și prin asigurarea prevenirii prin monitorizare”, se arată într-un comunicat de presă. 

Proiectul este de fapt o extindere a programului ”Cu Apele Curate”, inițiat în 2019 de Asociația Mai Mult Verde și Lidl România, ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării.  

Perioada de derulare este martie-septembrie 2021. 

Sursa foto: Arhivă/ Tega

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.