ECOLOGIE 13 aprilie 2022

Liceul „Nicolae Bălcescu” începe o revoluție a colectării selective

de Iulia Drăghici - Taraș | 906 vizualizări

Școala va lansa un proiect despre importanța strângerii selective

Colectarea selectivă a deșeurilor este tema unui proiect  care se va derula în perioada 1 mai – 1 iulie a.c., în cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului. Programul are un buget de 3.000 de lei, dintre care 2.700 de lei este o finanțare nerambursabilă asigurată de Consiliul Județean Covasna. 

Unul dintre obiectivele proiectului este dotarea celor 13 săli de clasă cu sisteme de colectare selectivă a deșeurilor. 

Coordonatoarea programului „(CDS) Colectăm Deșeurile Selectiv”, Geta Coman spune că demersul a pornit dintr-o discuție cu tinerii, care și-au dorit să învețe mai multe despre gestionarea corectă a deșeurilor, astfel că procesul va fi diseminat în comunitate începând de la elevi. 

Nevoia acestui proiect a fost dezvăluită și printr-un chestionar aplicat în școală.  

Din chestionarul aplicat grupului-ţintă al proiectului rezultă că 92% dintre respondenţi ar selecta deşeurile dacă ar avea în clasă un sistem de colectare selectivă, 62% cred că toţi colegii lor ar selecta deşeurile, fiind convinşi prin exemplul personal, prin cursuri de formare şi prin educaţie sau prin recompense şi exemple din UE. Protejarea mediului, valorizarea deşeurilor, economii la bugetul instituţiei, organizarea şi responsabilitatea individuală sunt doar câteva dintre avantajele selectării deşeurilor precizate de respondenţi.

Scopul proiectului este  formarea atitudinii responsabile a tinerilor faţă de mediul înconjurător pentru îmbunătățirea  calității vieții în comunitate”, se arată și în textul proiectului depus în vederea obținerii finanțării. 

Totodată, coordonatorii precizează și că proiectul ar putea fi o metodă prin care instituția de învățământ ar putea astfel reduce costurile pentru serviciul de salubritate.

În şcoala noastră, deşeurile sunt colectate într-un singur coş, apoi personalul nedidactic selectează hârtia şi plasticul pe care le depozitează în containerele din curtea şcolii. În aceste condiţii, instituţia colectează aprox. 45m3 deşeuri şi plăteşte 6500 lei pe an serviciului de Salubritate”, se mai arată în textul proiectului. 

Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului are înmatriculați 218 elevi în învățământul de zi (liceal și profesional) și 122 elevi în învățământul seral, majoritatea provenind din mediul rural, şi 35 profesori. Proiectul „(CDS) Colectăm Deșeurile Selectiv” îi va implica, într-un fel sau altul, pe fiecare dintre aceștia. 

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.