În primăvară vor fi plantați 5.000 de puieți în zona Őrkő
Elevii din Sfântu Gheorghe vor participa la împădurire
Fundația Comunitară Covasna împreună cu elevii de la diferite școli din Sfântu Gheorghe vor planta în lunile martie și aprilie 5.000 de puieți lângă cariera de piatră din zona Őrkő. Acțiunea face parte din programul de protecție a mediului de lungă durată „Poarta de Soare”.
După ce în lunile octombrie – decembrie 540 de elevi din județ s-au implicat în partea educațională a programului de împădurire „Poarta de Soare”, lansat anul trecut de Fundația Comunitară Covasna, se apropie și partea practică, cea mai așteptată de elevi.
La sfârșitul lunii martie și la începutul lunii aprilie, o parte dintre tinerii implicați în program vor participa la activitatea de împădurire care va avea loc la ieșirea din orașul Sfântu Gheorghe spre stațiunea Șugaș Băi, mai exact în zona carierei de piatră din Őrkő.
„Am început deja pregătirile pentru plantare. Am avut câteva întâlniri cu reprezentanții Primăriei, cu domnul primar. Ei ne acordă susținere în realizarea proiectului în sensul că teritoriul respectiv va fi împrejmuit, va fi pregătit pentru plantare. Aceste pregătiri sunt necesare ca plantarea să fie făcută în siguranță și tot în luna martie începe mobilizarea participanților în școli. O să transmitem un mesaj profesorilor, iar înscrierile se vor face la diriginte”, precizează directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.
Se pot înscrie pentru activitatea de plantare a puieților elevii care au trecut de partea educațională a programului, în care inițiatoarea acestuia, Tulit Éva, și un inginer silvicultor au prezentat la Cinema Arta detalii despre importanța împăduririi, dar și despre cum se plantează corect un puiet.
„O să împărțim sarcinile pentru că o să fie plantare, dar va fi nevoie și de îngrijire în continuare. Este un proces mai lung. Totodată noi avem la Valea Crișului o parcelă. În programul pe care l-am derulat cu ani în urmă am strâns cu copiii semințe de mere și pere din pădure. Acum vara am dori ca acești puieți care au crescut și s-au dezvoltat, să fie altoiți. Deci va fi de lucru pentru toți cei care vor să se implice. Ori aici la plantarea pădurii, ori la Valea Crișului o să aibă de lucru. Nu vrem să excludem pe nimeni din acest program”, a mai precizat Bereczki Kinga.
Conform acesteia, zona spre Șugaș Băi se va îmbogăți constant cu noi plantări pentru că la acei 5.000 de puieți se vor adăuga anual alți 1.000.
Pentru a acoperi cheltuielile împăduririi s-au organizat strângeri de fonduri în cutiile cu donații amplasate în câteva magazine din județ. O altă sumă de bani a provenit de la două evenimente culturale organizate de Fundație în luna decembrie a anului trecut.
Bereczki Kinga a adăugat că întreaga activitate a Fundației pe anul 2020 se va axa pe plantarea de pomi, dar și pe dezvoltarea cultului pentru protecția mediului prin implicarea comunității.
„Dorim să continuăm dezvoltarea teritoriului de la Valea Crișului și totodată în perioada aprilie-mai vom distribui cei peste 4400 de puieți de pomi fructiferi”, a mai adăugat directorul Fundației Comunitare Covasna.
Proiectul „Poarta de Soare” este realizat în parteneriat cu Instituția Culturală Maghiară, Primăria Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură Kónya Ádám și Tega S.A.