ECOLOGIE 27 mai 2021

Gospodăria Comunală: Sistarea activităţii HORECA a avut impact asupra apelor uzate

de Agerpres | 1574 vizualizări

Sistarea activităţii în domeniul HORECA, cu scopul de a limita răspândirea noului coronavirus, a avut impact asupra apelor uzate, afirmă conducerea Gospodăriei Comunale Sfântu Gheorghe.

Administratorul staţiei de tratare, Barabas Pal, a declarat că în cazul apelor uzate provenite de la populaţie nu au existat schimbări majore, în schimb un număr însemnat de unităţi de alimentaţie publică, în special din industria ospitalităţii, nu au mai produs ape menajere, iar acest lucru s-a resimţit prin cantitatea scăzută de materii organice evacuate în canalizare.

„Deşi, într-o oarecare măsură, acesta ar putea fi un lucru pozitiv, în cazul de faţă reprezintă un dezavantaj pentru funcţionarea staţiei de epurare, care în urmă cu 5 ani a fost dotată cu tehnologie nemţească de ultimă generaţie, fiind proiectată să ia în considerare grăsimile şi alte substanţe degradabile care în mod normal intră în canalizare. Purificarea apei este un proces complex care utilizează două metode diferite: purificarea mecanică şi cea biologică. Practic, în timpul procesului, apa menajeră este descompusă în apă şi nămol. Acesta din urmă eliberează biogaz care este utilizat pentru a genera energie electrică, gazul fiind colectat în rezervoarele sferice, de unde alimentează un generator de 150 Kw. Sistarea temporară a activităţii din domeniul HORECA a dus la reducerea materiei organice şi, implicit, la o scădere a cantităţii de gaz produsă în timpul biodegradării care însoţeşte procesul de purificare a apei. Energia electrică necesară pentru purificarea apei nu a fost redusă drastic, însă a fost necesară suplimentarea, contra cost, prin reţeaua electrică“, a precizat Barabas Pal, în cadrul unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

Potrivit acestuia, şi scamele, provenite în cea mai mare parte din industria textilă, au creat probleme, generând inclusiv defecţiuni tehnice.

„Într-o etapă a procesului de tratare, lopeţi uriaşe amestecă timp de 24 de ore nămolul în rezervoare de dimensiunea unor blocuri rezidenţiale. În condiţii normale, reziduurile textile sunt prezente într-o cantitate mult mai mică în volumul total al apelor uzate, însă acest lucru s-a schimbat odată cu reducerea volumului din cauza închiderii restaurantelor. Mai mult, în cursul anului trecut, tija unei palete rotative de diametru foarte gros pur şi simplu s-a rupt din cauza cantităţii mari de deşeuri textile depuse pe ea. Locuitorii din Sfântu Gheorghe nu sesizează şi nu sunt afectaţi de aceste probleme, întrucât staţia de tratare este dotată cu elemente de rezervă care în cazul unei defecţiuni preiau sarcina şi duc la bun sfârşit procesele de tratare a apei. (...) Apa rezultată de la staţia de epurare din Sfântu Gheorghe respectă normele de mediu stabilite de Uniunea Europeană şi, odată cu reluarea activităţii unităţilor de alimentaţie publică, sunt şanse mari să nu mai existe probleme majore“, a adăugat acesta.

Staţia de epurare din Sfântu Gheorghe, care în urmă cu 5 ani a fost a fost adusă la standarde europene printr-un amplu proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, elimină fosforul şi amoniacul din apele uzate într-o manieră mult mai eficientă faţă de sistemul anterior. Aceasta a fost concepută să răspundă nevoilor a circa 140.000 de locuitori, dar în prezent deserveşte doar jumătate din acest număr, au menţionat reprezentanţii companiei.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.