Garda de Mediu: amenzi de peste 190 de mii de lei în doar două luni
Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Covasna a aplicat amenzi de peste 190 de mii de lei în primele două luni ale anului, în urma a 64 de controale planificate sau neplanificate.
În urma inspecţiilor realizate în ianuarie și februarie, au fost aplicate 16 sancţiuni principale, respectiv 6 avertismente şi 10 amenzi contravenționale, în valoare totală de 193.500 de lei.
Au fost efectuate 37 de inspecții pentru verificarea modului de respectare a condițiilor impuse în actele de reglementare, 2 inspecţii în urma autosesizării, 7 inspecții cu alte autorități, 2 inspecții pentru identificare de obiective noi, 1 inspecție pentru verificarea realizării măsurilor impuse, 1 inspecție planificată tematic și 14 inspecții în urma unor sesizări, potrivit unui comunicat de presă.
„În timpul controalelor efectuate (...) au fost constatate următoarele neconformități: lipsa solicitării/obținerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, neasigurarea colectării separate a deşeurilor, aruncarea deșeurilor pe spații neautorizate, nerespectarea actelor de reglementare obţinute, nedepunerea declarației la fondul pentru mediu”, au explicat reprezentanții instituției.
Un raport care include activitatea pe întreg anul 2022 a Gărzii de Mediu Covasna arăta că, pentru neregulile constatate în cele 386 de inspecții efectuate anul trecut, s-au dat amenzi în valoare totală de 842.400 de lei. Au fost aplicate 105 sancțiuni, dintre care 34 de avertismente și 71 de amenzi.
Garda Naţională de Mediu este un corp specializat de inspecţie şi control care poate lua măsuri de sancţionare, de suspendare sau de sistare a activităţii, ca urmare a poluării şi deteriorării mediului sau pentru nerespectarea condiţiilor impuse prin acte de reglementare, potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Gărzii de Mediu.
Instituția îndeplineşte un rol activ pentru asigurarea securităţii mediului prin acţiuni de prevenire a poluării resurselor de apă, a aerului, prevenirea diminuării fertilităţii solului şi altele, informează aceeași sursă.
Foto: arhivă