ECOLOGIE 26 februarie 2019

Deșeurile electrice, tema unui nou proiect internațional, în parteneriat cu APM Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2084 vizualizări

Proiectul ar urma să fie coordonat din Barcelona

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna a fost abordată în calitate de partener într-un nou proiect internațional care prevede o mai bună gestionare a deșeurilor electrice și electronice. Dacă va primi finanțare europeană, programul va fi coordonat de Camera de Comerț și Industrie din Barcelona, iar partenere vor fi și instituții din țări precum Germania sau Danemarca.

O să mai fim implicați într-un proiect european, care va avea un buget de 200.000 de euro, pe timp de 2 ani. Ar urma să fim parteneri. Titularul proiectului este Camera de Comerț din Barcelona, Spania. Ne-au luat și pe noi și ne bucurăm. Urmează să primim răspuns dacă va primi finanțare sau nu. Până acum a trecut de anumite faze la Comisie, dar ok-ul îl vom primi undeva pe la jumătatea anului, prin luna iunie”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Scopul programului ar urma să fie acela al unei bune gestionări în ceea ce privește DEEE-urile, adică deșeurile electrice și electronice, dar și conștientizarea efectelor negative pe care acestea le au asupra mediului înconjurător dacă nu sunt reciclate corespunzător.

S-au luat în proiect parteneri europeni din mai multe zone. Spania e din partea de Vest, România din partea de Est, Danemarca din partea de Nord și Germania din partea de Centru. Vom fi vreo 4 țări angrenate în acest proiect și sigur vom avea întrevederi în care fiecare o să spună cam cum încearcă să gestioneze această problemă. Noi vom avea ce învăța de la ei, că au o rată de recuperare și valorificare mult mai mare. La nivelul României noi vom fi reprezentanți și în funcție de ce va cere proiectul sigur vom mai lua parteneri locali. Vom vedea în momentul în care se aprobă”, a mai spus Gheorghe Neagu.

APM Covasna nu se află la primul parteneriat internațional, ci în prezent derulează un altul, CAMARO-D, în colaborare cu alte 22 de instituții implicate, din țări precum Austria, Germania, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Cehia și Serbia. Proiectul, inițiat de Ministerul Federal al Austriei pentru Agricultură, Păduri, Mediu și Managementul Apelor, Viena, Austria, se va încheia în iunie 2019. Acesta a fost început în ianuarie 2017 și a avut un buget de peste 2,6 milioane de lei.

În ceea ce privește tema noului proiect în care APM Covasna a acceptat să fie partener, este util de precizat că deșeurile electronice reprezintă 5% din totalul mondial al deșeurilor municipale solide, aproape cât toate ambalajele de plastic la un loc.

Distribuie articolul:  
|

ECOLOGIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.