Deșeurile biodegradabile vor fi colectate și la blocuri
TEGA începe distribuirea recipientelor gri la unele dintre blocurile din Sfântu Gheorghe
Locatarii de la blocurile situate pe câteva dintre străzile din municipiu vor primi în curând noile recipiente de culoare gri care vor servi la colectare deșeurilor biodegradabile. Conducerea companiei de salubritate spune că acest demers este un program-pilot prin care dorește să monitorizeze în ce măsură locatarii de la blocuri se vor adapta acestei schimbări.
Pentru că persoanele care locuiesc la case au primit acum un an containere speciale în care pot colecta deșeurile biodegradabile și au aplaudat această idee, TEGA dorește să implementeze acest sistem și la blocurile din Sfântu Gheorghe. În acest scop a fost lansat un program-pilot pentru a monitoriza modul în care localnicii se vor conforma acestei schimbări.
Pentru început, distribuirea recipientelor gri se va face locatarilor din următoarele zone: strada László Ferenc, Aleea Teilor, strada Viitorului, strada Umbrei, strada Vasile Goldiș, Aleea Făcliei, Aleea Scurtă, strada Dealului, strada Stadionului, strada Andrei Șaguna, strada Benedek Elek, Aleea Înfrățirii și strada Centralei.
Directorul TEGA, Máthé László, ne-a explicat cum va funcționa noul sistem.
„E un proiect-pilot prin care vrem să vedem cum o să funcționeze și la blocuri. Eu cred că oamenii se vor conforma pentru că și la case particulare funcționează deja de un an de zile acest sistem și cred că și la blocuri va funcționa. Va fi pentru fiecare familie o găleată de 5 litri și în fiecare a doua zi venim în fața blocului cu o pubelă pe care o punem la dispoziție în care golesc recipientele primite și după două, trei ore o luăm din fața blocului”, a declarat pentru OBSERVATORUL DE COVANSNA, directorul companiei de salubrizare.
Astfel, în recipientele gri vor fi adunate toate materialele biodegradabile, precum deșeuri din bucătărie, zațul de cafea, pliculețele de ceai, șervețelele de hârtie folosite, cojile de fructe, legume, flori sau alte resturi de mâncare.
În plus, locuitorii vor primi și o sacoșă verde pe care o vor putea folosi pentru stocarea deșeurilor plastice, a hârtiei, metalului sau a sticlei. Acestea au rolul de a simplifica transportarea deșeurilor selective spre punctul de colectare.
În anunțul postat pe o rețea de socializare, TEGA explică importanța modificării sistemul de colectare a deșeurilor biodegradabile.
„România este obligată prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană să recicleze până în anul 2020 cel puţin 50% din cuantumul total al deșeurilor produse. Dacă nu reușim să atingem agest prag, vom fi sancționaţi cu sume importante, care vor fi plătite de cetățeni. Noi, la TEGA, încercăm să evităm creșterea semnificativă a prețurilor, în așa fel încât să nu trebuiască să plătiți anul viitor foarte mult comparativ cu acest an”, transmit reprezentanții companiei de salubrizare.